Het Europees Parlement dreigde versneld te gaan stemmen over het Europees arrestatiebevel. De Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, was fel tegen overhaaste beslissing op een zo belangrijk onderwerp. GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg: “Een bliksemprocedure was onnodig en hebben we gelukkig kunnen voorkomen.”

Eind november stemde het Parlement, zeer tegen de zin van GroenLinks, in met het voorstel van een Europees arrestatiebevel. Omdat de Raad van Ministers dit voorstel nadien op fundamentele onderdelen wijzigde, moest het Europees Parlement zich opnieuw uitspreken. Dit dreigde vandaag in een versnelde procedure te gebeuren, zonder mogelijkheid tot debat in het Parlement. Het voorstel was pas vanochtend beschikbaar. Voor Buitenweg onaanvaardbaar.

Buitenweg: “Juist omdat het een zeer belangrijk onderwerp betreft dat burgers en burgerrechten direct raakt, is een goede afweging noodzakelijk. Strafrecht kan niet in een paar uurtjes afgehandeld worden. Daar hoort een debat bij.”

Haast voor een eventueel Europees arrestatiebevel was niet geboden, want dit treedt pas in 2004 in werking. Buitenweg vindt het onbegrijpelijk dat er zoveel tijdsdruk achter het onderwerp is gezet. “De voorstanders van de bliksemprocedure gaan volstrekt voorbij aan de onrust die de voorstellen in brede kring veroorzaken. In het publieke debat gaan inmiddels steeds meer kritische geluiden op over het Europees arrestatiebevel. Het is goed dat we daar eerst notie van kunnen nemen voor we tot een beslissing komen.” GroenLinks is niet principieel tegen een Europees arrestatiebevel, maar vindt dat eerst overeenstemming moet komen over minimumnormen. “Minimumnormen over het strafproces en het strafprocesrecht, zoals de maximale duur van een voorarrest, de opsporingsmethoden etcetera zijn noodzakelijk. Pas dan kan de stap naar een Europees arrestatiebevel gemaakt worden”, aldus Buitenweg.

In januari staat het onderwerp eerst op de agenda van de commissie justitie en binnenlandse zaken van het Europees Parlement, waar ook Buitenweg zitting in heeft. Waarschijnlijk is in de eerste week van februari het plenaire debat en vervolgens de stemming.