GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi is geschrokken van het bericht dat de HBO-raad en de MBO-raad eigenstandig hebben besloten het Lerarenakkoord op te blazen. Dibi: “Dit riekt naar politieke spelletjes over de rug van docenten en studenten. Ik zou wensen dat de HBO Raad en de MBO Raad ook pal voor hun docenten staan.”

Dibi wil nog voor het zomerreces helderheid van de minister over hoe hij deze kwestie denkt op te lossen.

De Landelijke Studenten Vakbond is ook hoogst verbaasd over de weigering om het convenant te tekenen. Voorzitter Lisa Westerveld: “Ook de studenten betalen mee aan het oplossen van het lerarentekort. Wij zijn daar ook niet blij mee, maar het is onbegrijpelijk dat waar studenten wél moeten bloeden, de hogescholen en MBO’s weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen.” Door een geleidelijke verhoging van de collegegelden betalen studenten op termijn 100 miljoen euro mee aan het oplossen van het lerarentekort.

De salarisachterstand voor docenten in het MBO en het HBO lopen op tot 20%. Terwijl het tekort snel toeneemt. Daar moet snel iets aan gebeuren. Door deze actie lopen de leraren tientallen miljoenen mis. Dibi: “Het lerarenvak wordt niet aantrekkelijker door dit gehakketak. Ook wij hebben gezegd dat er te weinig geld is uitgetrokken voor de leraren. Maar we hebben het hier wel over een acuut probleem. Het plan van Plasterk is niet de extreme makeover van het lerarenvak die wij ons zouden wensen, maar de geplande operatie mag niet vertraagd worden.”

Tofik Dibi, Kamerlid GroenLinks,
Lisa Westerveld, voorzitter LSVb,