Er zijn plannen om op de Duits-Nederlandse grens drie vuilverbrandingsovens te bouwen die tevens energie opwekken. Hoewel naast huisafval ook slib en spoorbielzen zullen worden verbrand, krijgt de stroom toch het predikaat groen. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo vroeg de Europese Commissie deze week om opheldering over de gang van zaken.
vraag aan ECGevaarlijk afval
Oude spoorbielzen zijn door behandeling met houtverduurzamingsmiddelen (als teer en arceen) zo zwaar chemisch verontreinigd dat ze als gevaarlijke chemische stoffen behandeld moeten worden. Deze spoorbielzen gelden in de Europese Unie na 30 juni 2004 als chemisch afval.
Spoorbielzen
De Roo is fel tegenstander van het verbranden van spoorbielzen in een gewone verbrandingsoven. De Roo: Verbranding van spoorbielzen in verbrandingsinstallaties is zeer omstreden, gezien de emissies naar lucht, bodem en water. Die bielzen zijn, ter verduurzaming, bewerkt met zware metalen als chroom, arseen en dioxinen. Ze zouden in speciale installaties moeten worden ontgift." Dioxines zijn zeer gevaarlijke stoffen die onder andere kankerverwekkend zijn. Zware metalen kunnen het centraal zenuwstelsel beschadigen. "De stroom die door die verbranding is opgewekt vervolgens ook nog het predikaat groene stroom meegeven, is vloeken in de kerk.
Demonstratie
Zaterdag 17 januari is er in Coevorden een demonstratie tegen deze plannen. De dmoanstratie begint om 13.00 uur op 'de Pampert' in Coevorden (verzamelen om 12:00). Eerder is aan de Duitse kant van de grens al een demonstratie geweest waar zo'n 1000 mensen aan deel namen. Ook De Roo neemt deel aan deze demonstratie.
Schriftelijke parlementaire vraag van Alexander de Roo (GroenLinks), Hiltrud Breyer (Bundnis 90/ Die Grunen)
(8 januari 2004)
Betreft: Verbranding van spoorbielzen
Op het grensoverschrijdende industrieterrein Europark, tussen de Nederlandse gemeente Coevorden en de Duitse gemeente Emlichheim worden drie verbrandingsinstallaties gepland, voor respectievelijk slib, huisvuil en spoorbielzen. De totale verwerkingscapaciteit wordt 720.000 ton per jaar. Daarbij wordt elektriciteit opgewekt (60 megaWattuur per jaar) die als "groene stroom" zal worden afgezet.
Spoorbielzen zijn behandeld met houtverduurzamingsmiddelen als teer en wolmanzouten en dienen (conform Beschikking 2000/532 EG) als gevaarlijk afval te worden aangemerkt. De verbranding van spoorbielzen is omstreden, gezien de zekere emissies naar lucht, bodem en water van fijnstof, zware metalen (chroom en arseen), koolwaterstoffen en dioxinen.
Oude spoorbielzen zijn zo zwaar chemisch verontreinigd dat ze als gevaarlijke chemische stoffen behandeld en in speciale installaties ontgift moeten worden.
De initiatiefnemers van de verbrandingsinstallaties willen vóór 20 juni 2004 de vergunning geregeld hebben, omdat vanaf die datum de bouw van afvalverbrandingsinstallaties niet meer mogelijk zou zijn. De vergunning zal een geldigheidsduur hebben van 20 jaar.
Is de Europese Commissie met ons van mening dat de verbranding van geïmpregneerde spoorbielzen niet mogelijk mag zijn?
Deelt de Commissie onze mening dat elektriciteit, die wordt opgewekt via de verbranding van afval, nooit het predikaat groene stroom mag krijgen omdat de consument wordt voorgelogen over de herkomst van deze stroom?