Het Europees Parlement ging woensdag akkoord met een draaiboek dat een gezamenlijke aanpak voorstaat wanneer de vogelgriep overslaat naar de mens. De Nederlandse regering verzet zich tegen de aanschaf van anti-virale middelen in Europees verband. Volgens Bart Staes, europarlementariër voor GroenLinks/Groen! weinig solidair.

Staes: "Niet alle EU-lidstaten zijn zo kapitaalkrachtig als Nederland. Het aangenomen draaiboek pleit voor een betere onderlinge coördinatie, gemeenschappelijk onderzoek en het aanleggen van een Europese strategische voorraad van anti-virale middelen. Nederland heeft op dit laatste terrein zijn zaakjes inmiddels goed voor elkaar, maar nu het erop aankomt in Europees verband preventieve maatregelen te nemen, geeft de regering niet thuis,” aldus Staes. Hij hekelt de kortzichtige eng-nationalistische houding, die ook de regeringen van Zweden  en Groot-Brittannië aannemen.

Tot nu toe is in Europa gelukkig de vogelgriep nog niet overgeslagen naar mensen. Het initiatief van het Europees Parlement heeft ook volop steun gekregen van de Europese Commissie.

In het debat liet Europees Commissaris Kyprianou die verantwoordelijk is voor Volksgezondheid weten dat hij lidstaten niet kan dwingen nationale geldmiddelen vrij te maken voor een dergelijke medicijnenvoorraad. Hij kan alleen niet genoeg benadrukken dat een Europese aanpak niet noodzakelijkerwijs kostenverhogend is en vooral bedoeld is om een eerste verdedigingswal op te werpen als de vogelgriep bij mensen toeslaat in Europa.