De milieucommissie van het Europees Parlement debatteerde deze week over voorstellen van de Groenen om een einde te maken aan illegaal hout op de Europese markt. Als het parlement de maatregelen later dit jaar aanneemt, dan mogen houthandelaren voortaan alleen nog maar legaal hout importeren en verkopen. Dat klinkt logisch, maar nu is dat nog niet geregeld.

Jaarlijks verdwijnen er wereldwijd ongeveer 26 miljoen voetbalvelden aan bos. Dat is slecht voor het klimaat, want bomen leggen het broeikasgas CO2 vast. Bovendien draagt ontbossing bij aan biodiversiteitsverlies, veel dier- en plantensoorten worden bedreigd als gevolg van illegale houtkap.

Huidig beleid te vrijblijvend
GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "Daarom wil ik geen splinter illegaal hout meer op de Europese markt. Importeurs die de nieuwe regels overtreden moeten een boete krijgen. Het huidige beleid en de voorstellen van de Europese Commissie zijn veel te vrijblijvend. Daarom is het broodnodig dat we ze aanscherpen."

Vorig jaar stemde het Europarlement al in met een voorstel van de Groenen om de internationale overeenkomst over tropisch hout te herzien. Alleen al in de tropische bossen leven ongeveer tweederde van alle soorten die op land voorkomen.

"We hebben nieuwe internationale afspraken nodig. Vorig jaar werd bekend dat de ontbossing in het Amazonegebied weer toeneemt. Dat moeten we een halt toeroepen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat Europa daarin ook andere landen meekrijgt, in het bijzonder de landen waar veel van het illegaal hout vandaan komt," aldus Buitenweg.