De steun van GroenLinks voor het belastingplan is afhankelijk van de vraag of er ook echt vergroening in zit. Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver vandaag in een interview met het Algemeen Dagblad.

“Mijn boodschap voor het kabinet met prinsjesdag is: wil je onze steun voor de lastenverlichtingen die je wilt gaan uitdelen, dan moet er ook echt vergroening in het pakket zitten. We moeten proberen de opwarming van de aarde te stoppen. Anders staat de steun van GroenLinks voor het belastingplan op losse schroeven,” zegt Klaver in het AD.

Klaver wijst op de meevaller van 5 miljard euro. Die is volgens hem nodig als smeerolie voor een stelselherziening waarin duurzame energie gestimuleerd wordt en milieuvervuiling zwaarder belast. Gebeurt dat niet, dan gaat er een streep door de steun voor lastenverlichting.

Klaver: “Wij zijn de eerste generatie die opwarming van de aarde echt gaat merken en de laatste generatie die er nog iets aan kan doen. Opeenvolgende kabinetten hebben een soepzooitje gemaakt van de aanpak van klimaatverandering. Het staat voor de onmacht van de politiek. Hou eens op! Je moet er werk van maken.”

Als voorbeelden van vergroening in het belastingstelsel noemt Klaver zwaardere belasting op vervuilende vrachtwagens en kolencentrales en fiscale voordelen voor buren die samen duurzame energie opwekken.