Honderden mensen met een functiebeperking uit 28 Europese landen nemen maandag en dinsdag 10 en 11 november bezit van het europarlement tijdens het Europees Gehandicapten Parlement. De deelnemers eisen dat gelijke kansen voor mensen met een handicap meer aandacht krijgen in de verkiezingsprogramma's voor de Europese verkiezingen in juni 2004.

Uit Nederland
Het Europees Gehandicapten Parlement markeert de tiende verjaardag van de Standaardregels voor gelijke kansen voor mensen met een handicap van de Verenigde Naties. Uit Nederland nemen dertig gehandicapten - op uitnodiging van de Europese GroenLinks fractie - aan het evenement deel. GroenLinks-europarlementariër Theo Bouwman: “Het jaar 2003 is het Europees jaar van mensen met een handicap, maar tot nu toe hebben ze daar vooral in Nederland weinig plezier van gehad. Gehandicapten worden onevenredig hard getroffen door de bezuinigingen van het kabinet Balkenende.”

Europees antidiscriminatie-artikel
Per 1 december treedt in Nederland de wet 'Gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte' in werking. Deze vloeit voort uit een Europese richtlijn van gelijke strekking. Dit is een concreet resultaat van het antidiscriminatie-artikel uit het Verdrag van Amsterdam. De nieuwe wet versterkt de positie van gehandicapten met (uitzicht op) werk. “Met een stevige Nederlandse afvaardiging willen we er tijdens dit evenement voor zorgen dat deze bevoegdheid optimaal wordt benut, zodat gehandicapten van Brussel meer kunnen verwachten dan van Den Haag", aldus Bouwman.

Openbaar vervoer
Maar Bouwman wil meer. “Ook moet bijvoorbeeld het werk bereikbaar zijn. Gelukkig is in de wet op de valreep nog een passage over toegankelijkheid van het openbaar vervoer opgenomen. Erg belangrijk. Maar eigenlijk zou de wet een veel bredere basis moeten hebben. Want ook de toegankelijkheid van andere openbare voorzieningen en publieke diensten laat veel te wensen over", aldus Bouwman die voorzitter van de commissie werkgelegenheid en sociale zaken is.

Breder
Zo'n brede richtlijn moet discriminatie uitbannen op alle terreinen van het dagelijks leven, zoals gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting, dienstverlening en sociale zekerheid. Het European Disability Forum heeft daartoe eerder een voorstel gepresenteerd.

Mondiaal en Europees
De Europese Commissie zet zich onderwijl in voor de totstandkoming van een verdrag van de Verenigde Naties over de rechten van gehandicapten. “Die mondiale inzet verdient alle steun, maar mag geen reden zijn om in Europa stil te blijven zitten. Bij bewustwordingscampagnes mag het niet blijven. Een algemene richtlijn voor gelijke behandeling van gehandicapten kan de vele drempels wegwerken die gehandicapten nu nog dagelijks tegenkomen", aldus Bouwman.