GroenLinks is geschrokken over de manier waarop de jeugdzorg zijn geld uitgeeft. Het afgelopen jaar gaf een Bureau Jeugdzorg gemiddeld 1,2 miljoen euro uit aan het inhuren van extern personeel. Die kosten waren vele malen hoger dan de Bureaus Jeugdzorg hadden verwacht. Interim-managers, uitzendkrachten en externe adviseurs zijn veel duurder dan medewerkers die in dienst zijn. Met een goed personeelsbeleid en voldoende structurele middelen zou het niet nodig moeten zijn om alsmaar externen in te huren. GroenLinks vindt het stuitend dat er zo minder geld kan worden uitgegeven aan de directe hulp voor de kwetsbare kinderen om wie het gaat.

Tofik Dibi van GroenLinks maakt zich zorgen: ‘Als de hulp voor de kinderen maar niet te lijden heeft onder de slechte financiële situatie. Hun gezondheid en veiligheid staan voorop’. Eerder heeft GroenLinks gevraagd om een onderzoek naar de problemen in de jeugdzorg. Maar dat idee rekende op groot verzet van de coalitiepartijen.

Schriftelijke vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister voor Jeugd en Gezin over externen die de jeugdzorg op kosten jagen

1. Bent u bekend met het bericht in de Volkskrant van 28 augustus 2008 waaruit blijkt dat het inhuren van extern personeel de jeugdzorg op kosten jaagt? Hoe beoordeelt u dit bericht?

2. Hoe kan het dat een aantal Bureaus Jeugdzorg aangeven dat de kosten voor het inhuren van personeel van buiten hoger uitvielen dan verwacht?

3. Kunt u inzichtelijk maken hoe groot het budget is dat gemiddeld wordt besteed aan het aantrekken van extern personeel en hoeveel er gemiddeld wordt besteed aan de directe hulp voor kinderen? Zo nee, waarom niet?

4. Deelt u de mening dat een goed personeelsbeleid het minder noodzakelijk maakt dat veel duurdere externe krachten moeten worden aangetrokken? Zo ja, hoe gaat u dat bevorderen? Zo nee, waarom niet?

5. Bent u van plan om Bureaus Jeugdzorg meer structurele middelen te geven zodat zij ook structureel personeel kunnen aannemen? Zo ja, hoe gaat u dat regelen? Zo nee, waarom niet?

6. Vindt u het ook onwenselijk dat een groot deel van het budget in de jeugdzorg opgaat aan het inhuren van extern personeel en daarom niet besteed wordt aan de zorg voor de kinderen om wie het gaat? Kunt u ons garanderen dat de slechte financiële toestand in de jeugdzorg niet ten koste gaat van de hulp voor en de veiligheid van de kinderen?

7. Begrijpt u dat onze zorgen om de situatie in de jeugdzorg niet zijn afgenomen sinds de berichten over de problemen in deze sector niet lijken af te nemen sinds dit kabinet is aangetreden? Deelt u deze zorg? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u daaraan doen?

8. Kunt u bovenstaande vragen beantwoorden vóór Prinsjesdag?

Tofik Dibi