GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo is bezorgd over de tonnen opgeslagen vergeten pesticiden in Oost Europa. “Die wegrottende oude voorraden bestrijdingsmiddelen vormen een gevaar voor de volksgezondheid en het milieu.” In Kiev hield hij 24 mei een vlammend betoog voor meer aandacht en geld voor dit probleem.

In Kiev, de hoofdstad van de Oekraïne, was 23 en 24 mei de vijfde pan-Europese milieuministers conferentie. De Roo woonde deze conferentie bij als voorzitter van een delegatie van het Europees Parlement.

Vergeten pesticiden
Op een nevenbijeenkomst vroeg De Roo in het Oekraïense parlement aandacht om de vergeten pesticiden op te ruimen. De Roo: “In alle voormalig communistische landen van Centraal en Oost Europa liggen her en der verspreid oude voorraden pesticiden weg te rotten. Door de overgang op het kapitalistische systeem waren ze opeens niet meer nodig. Maar nu vormen ze een bedreiging voor ons milieu en de mens.”

Het ging mis
In april 2002 ging het mis in het oosten van Duitsland. Het uiterst giftige bestrijdingsmiddel nitrofen bleek onbedoeld in contact te zijn gekomen met graan. Oorzaak: de graanschuur bleek een opslagplaats voor pesticiden te zijn geweest. Nitrofen tast het hormoonsysteem aan, is kankerverwekkend en kan door het lichaam niet afgebouwd worden. In Duitsland is het middel al sinds 1980 verboden en in de Europese Unie sinds 1988. “Dit vergeten gif uit Oost Duitsland kwam opeens in het voer voor dieren terecht. Zelfs in biologisch voer”, aldus De Roo.

Geen verplichting
Het is duidelijk dat al die vergeten gifhopen in oude schuurtjes opgeruimd en vakkundig vernietigd moeten worden. Er is echter één probleem: het opruimen van pesticiden is geen onderdeel van de 200 milieuregels van de Europese Unie. De Roo: “Daarom is er op dit moment geen dwingende reden voor de regeringen in Oost Europa om hier geld aan uit te geven.”

Geld
De wil om het probleem aan te pakken is er in de Oost-Europa, alleen de financiering is een probleem. Daarom pleit De Roo voor een potje uit de Europese Unie om dit probleem aan te pakken. “Het gaat niet om veel geld. In Afrika - waar ditzelfde probleem speelt – heeft de Verenigde Naties een potje van 25 miljoen dollar uitgetrokken en wordt het probleem wel aangepakt.”

Wallström
Op de bijeenkomst in Kiev heeft De Roo ook de Zweedse milieueurocommissaris Margot Wallström aan haar mouw getrokken. “Wallström erkent het probleem en wil geld uit bestaande Europese potjes inzetten. Die bereidheid van de EU om geld te geven aan centraal en Oost Europa is goed nieuws. Op die manier kan het pesticidenprobleem in Oost-Europa eindelijk worden aangepakt.”