Mensen die via een zogenaamde payroll-constructie werken moeten voortaan hetzelfde loon en dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben als hun collega’s met een normaal contract. Samen met zijn collega's van de PvdA en de SP presenteert GroenLinks-Tweede Kamerlid Zihni Özdil vandaag een voorontwerp van een initiatiefwet die deze gelijke beloning voor gelijk werk regelt.

In Nederland werken op dit moment 200.000 mensen via een payroll-constructie. Omdat zij op papier in dienst zijn van het payroll-bedrijf, hebben zij andere arbeidsvoorwaarden dan hun directe collega’s.

GroenLinks Kamerlid Zihni Özdil: “Te lang hebben we in Nederland toegestaan dat mensen minder loon, minder vakantie en minder pensioen krijgen voor precies hetzelfde werk. Alleen maar omdat iemand via een payroll-contract werkt in plaats van in dienst is. Dat is natuurlijk onacceptabel en moet veranderen. Deze wet is een belangrijke stap richting een eerlijke arbeidsmarkt."

Bij payrolling worden werknemers ingehuurd via een extern bedrijf. De constructie was oorspronkelijk bedoeld voor kleine werkgevers die hun personeelsadministratie willden uitbesteden. Maar vaak wordt deze route misbruikt om payrollers minder te betalen en slechtere arbeidsvoorwaarden te geven. De initiatiefwet regelt dat payrollers voortaan dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben als hun collega’s met een normaal contract.