De consument heeft het recht te weten wat hij eet. Dat is het uitgangspunt van de verplichting tot etikettering van gen-voedsel waar het Europees Parlement woensdag 2 juli mee instemde. "De eerste slag is gewonnen. Nu volgt het gevecht over de afstand tussen velden met genetisch gemanipuleerde gewassen en 'gewone' gewassen", aldus GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo.

VVD
Verpakkingen van levensmiddelen moeten straks aangeven of er wel of geen genetisch gemanipuleerde producten in zijn verwerkt. Jules Maaten, aanvoerder van de VVD-fractie in het Europees Parlement probeerde een voorstel in te dienen om de komende scherpe etikettering van genvoedsel te verwerpen. Daar had hij 32 handtekeningen voor nodig, vijf procent van de Europarlementariërs. Tevergeefs. Hij kwam niet verder dan 10 handtekeningen.

Handelsconflict
De Amerikaanse soja-export naar de EU is inmiddels gehalveerd. Op hoge poten stapten de Verenigde Staten in mei 2003 naar de wereldhandelsorganisatie WTO met de eis het Europees moratorium - een stop op import en productie van gen-voedsel - op te heffen. De Roo: "Met die cowboystaal schiet de VS in eigen voet. Opheffing van het moratorium ligt nu veel gevoeliger voor Europa, aangezien dat als 'dansen naar Amerikaanse pijpen' gezien wordt."

Moratorium
Aanscherping van de etiketteringwet zal het moratorium omvormen tot een praktisch moratorium, verwacht GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo. "De meerderheid van de Europese consumenten wil geen gen-voedsel. De 'Albert Heijns van Europa' hebben al te kennen gegeven geen gen-voedsel in de schappen te willen. Daarmee valt de vraag uit Europa helemaal weg."

Geen keus voor de Amerikaan
Daarnaast vindt De Roo het een slecht zaak dat de Amerikaanse regering de consument het recht op keuzevrijheid wil ontnemen. Uit onderzoek blijkt dat maarliefst 93% van de Amerikanen labelling van gen-voedsel wil. Dinsdag 1 juli voerde de groene fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, actie om ook de Amerikaan het recht op keuzevrijheid te geven. De Roo: "Middels een briefkaarten-actie aan president Bush dringen we aan op etikettering. Ook de Amerikaanse burger heeft recht op keuzevrijheid."

Afstand bij productie
Genetisch gemanipuleerde gewassen zaaien, net als gewone planten, uit en verwaaien naar de buurman. Om het label gen-vrij product te garanderen is afstand de verschillende velden dus noodzakelijk. Na maandenlang stevig onderhandelen krijgen de EU-lidstaten, op voorstel van de groenen, het recht om zelf te bepalen wat de afstand tussen een gen-tech gewas en andere gewone of biologische gewassen moet zijn om genvervuiling te voorkomen. "Negen van de vijftien EU-regeringen willen hiervan gebruik maken. Italië lijkt van plan zijn hele grondgebied gentechvrij te verklaren."

Nederland
De Nederlandse regering legt de gen-productie tot nog toe geen strobreed in de weg. De Roo: "Gen-koolzaad kan vele kilometers weg stuiven. Ik verwacht volgend jaar dan ook felle discussies over het voorstel om koolzaad op commerciële basis in de provincie Zeeland te verbouwen." De commissie Terlouw is van mening dat ons land te dicht bevolkt is voor productie van genetisch gemanipuleerde producten. Ook De Roo pleit voor een verbod van gen-productie in Nederland. De Roo: "De productie van gen-voedsel in Nederland is onmogelijk zonder andere gebieden te 'besmetten', daarom moet dat verboden worden."