De snelle sluiting van asielzoekerscentra zorgt voor veel menselijk leed voor asielzoekers die al jarenlang in onzekerheid verkeren. Daar moet een einde aan komen. GroenLinks pleit vanmiddag voor een generaal pardon voor asielzoekers.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, het COA, sluit in angstaanjagend tempo asielzoekerscentra. Zij doet dat op grond van beheersmatige en kille kosten-batenanalyses, zonder rekening te houden met de belangen van de betrokken bewoners die er meestal meer dan zes, zeven jaar wonen. De enige verhuisservice die het COA biedt, is een vuilcontainer waarin bewoners hun onverhuisbare huisraad kunnen kieperen. Menselijke drama’s zijn het gevolg: kinderen die van school moeten worden gehaald, zieke asielzoekers die nieuwe behandelaars moeten zoeken en sociale netwerken die bruut verbroken worden door de verhuisbewegingen.

Het gaat hier om asielzoekers die al jarenlang in onzekerheid verkeren over hun verblijf in Nederland. Dit wordt veroorzaakt door trage asielprocedures, waar de overheid verantwoordelijk voor is. GroenLinks pleit daarom voor een generaal pardon voor alle asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet in Nederland zijn beland en nog steeds in onzekerheid verkeren. Ineke van Gent zal vanmiddag een motie van die strekking indienen.

Ineke van Gent