Sommige chemische stoffen veroorzaken serieuze gezondheidsproblemen als aantasting van het imuumsysteem, kanker of onvruchtbaarheid. Om aandacht te vragen en aan te tonen welke gevaarlijke stoffen er allemaal in het lichaam zitten onderzoekt het Wereld Natuurfonds deze week het bloed van europarlementariërs in Brussel. Zo ook bij GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo.
De chemische industrie produceert nieuwe chemische stoffen, die in de natuur niet voorkomen en soms ook niet afbreekbaar zijn. Sommige van deze stoffen veroorzaken allerlei gezondheidsproblemen als aantasting van het imuumsysteem, kanker of onvruchtbaarheid. Ook is de schade aan natuur soms onomkeerbaar, zoals vissen en ijsberen die van geslacht veranderen en dus onvruchtbaar worden. Om hier aandacht voor te vragen meet het Wereld Natuurfonds in Brussel bij o.a. europarlementariërs welke stoffen zij in het lichaam hebben die er niet in horen.
Bloedonderzoek
Ook GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo stond dinsdag 2 december bloed voor dit onderzoek af. Bewustwording, ook bij collega-parlementariërs, dat het gebruik van chemische stoffen flink beperkt moet worden en dat de schadelijkste chemische stoffen verboden moeten worden, is een eerste stap. Daarom is deze actie van het Wereld Natuurfonds erg goed, aldus De Roo.
Babys
In elk menselijk lichaam zitten inmiddels zon 350 chemische stoffen die niet door het lichaam afgebroken kunnen worden. Natuurlijk zijn ze niet allemaal even schadelijk, maar ze horen niet in het menselijk lichaam thuis. De Roo: Sommige van die stoffen, zoals broomhoudende vlamvertragers, verdubbelen elke 5 jaar in het menselijk lichaam. Deze stof zit bijvoorbeeld in computers en televisies. Onder andere via de lucht komt dat in het menselijk lichaam terecht. Zelfs babys hebben bij geboorte al onnatuurlijke stoffen in het lichaam, doorgegeven van moeder op kind.
Voorstel
Na jarenlang touwtrekken - en traineren van de chemische industrie - deed de Europese Commissie begin november eindelijk een voorstel voor de aanpak van chemische stoffen. Maar het voorstel is veel te zwak vindt De Roo. In dit voorstel hangt een verbod op een gevaarlijke gifstof af van kwantiteit en economisch nut. Daarmee stel je de industrie boven mens en milieu. De milieucommissie of de commissie industrie van het Europees Parlement behandelt in de komende maanden het voorstel, waarna het in maart of april, dus hopelijk voor de verkiezingen van juni 2004, tot stemming komt.
De uitslag van de bloedtest van De Roo is rond februari 2004