"In een paar weken is het kabinet er in geslaagd van een gevoelige, internationale kwestie een ordinair straatgevecht te maken, waarbij de verwijten van leugens nauwelijks nog bedekt blijven, en waaraan zowel de toekomst van Afghanistan als onze relatie met de NAVO ondergeschikt lijken te worden gemaakt."Femke Halsema heeft geen goede woorden over voor de ruzie tussen PvdA en CDA. Lees hier haar inbreng tijdens het spoeddebat over het NAVO-verzoek de Nederlandse missie in Uruzgan te verlengen.

Voorzitter,

GroenLinks is vanaf het begin een tegenstander van de militaire missie in Uruzgan geweest. Deze viel samen met de vechtmissie Enduring Freedom en wij hadden geen enkele fiducie in de belofte van wederopbouw. Wij hebben zo mogelijk nog overtuigder tegen het verlengingsbesluit gestemd, omdat toen duidelijk was dat inderdaad van wederopbouw niets terechtkwam, terwijl er een groot aantal gevechtshandelingen was en een toenemend aantal burgerdoden.

Voor GroenLinks geldt dat de troepen zo snel mogelijk moeten terugkomen omdat de navo-missie in Zuid-Afghanistan (waarvan uruzgan deel uitmaakt) eerder deel is van het probleem dan van de oplossing.

Maar wij praten nu over de zoveelste kabinetsruzie die zich vooral voor het oog van de camera afspeelt. In een paar weken is het kabinet er in geslaagd van een gevoelige, internationale kwestie een ordinair straatgevecht te maken, waarbij de verwijten van leugens nauwelijks nog bedekt blijven, en waaraan zowel de toekomst van Afghanistan als onze relatie met de NAVO ondergeschikt lijken te worden gemaakt.

Over die laatste weken gaan mijn eerste vragen.

  • Was er overeenstemming tussen de ministers Verhagen en Koenders voordat de NAVO werd gevraagd een verzoek te doen. Zo ja, hoe luidde die.
  • De NAVO-brief wordt op 4 februari ontvangen. Aan welke ministers is die in handen gesteld? Hebben de premier en vicepremiers er een afschrift van ontvangen. En is deze besproken in het kabinetsberaad van 5 februari, aangezien daar in procedurele zin over Afghanistan is gesproken? Was VP Bos daar bij aanwezig?
  • Op 9 februari ontvangt de Kamer de notificatie dat er een NAVO-verzoek ligt en dat dit samen met andere opties serieus wordt bestudeerd. Deze brief is mede-ondertekend door Verhagen en Koenders. Zijn de premier en de vice-premiers van tevoren van deze notificatiebrief op de hoogte gebracht?
  • Op 10 februari besluit Verhagen eigener beweging de NAVO-brief zelf naar de Kamer te sturen, wat ongebruikelijk is. De bijgevoegde brief is niet ondertekend door minister Koenders. Was hij op de hoogte van dit initiatief en was hij het hiermee eens? Is dit besproken met de premier en de vice-premiers.
  • Op 11 februari zegt vice-premier Bos dat hij niet wist dat er een verzoek van de NAVO was. Ik vraag het de vice-premier ronduit. Loog hij op dat moment? Of was hij tot dan door niemand op de hoogte gesteld van de brief die 7 dagen eerder was ontvangen?
  • Hoe kan het dat de PvdA-ministers zeggen alsmaar duidelijk te zijn over het PvdA-standpunt dat het NAVO-verzoek per kerende post moest worden geretourneerd en toch Koenders handtekening staan onder de notificatiebrief?
  • Als de PvdA-ministers zeggen alsmaar duidelijk te zijn geweest, waarom zei VP Bos dan gisteren dat hij nu voor het eerst duidelijkheid wil geven?

Dan, sinds gisteren kennen we geen eenheid van kabinetsbeleid meer want terwijl de MP zegt dat alle opties serieus op tafel liggen, zeggen de PvdA-ministers dat de NAVO-optie niet meer tafel ligt. Dus wil ik de premier vragen:

Namens wie spreekt u hier. Namens het kabinet, of enkel namens het CDA en de CU

  • Is dit wat u bedoelt met regie hebben? En zou u kunnen omschrijven hoe u daar de afgelopen 2 weken invulling aan hebt gegeven, incl. het moment dat de ministers Verhagen en Bos openlijk ruzie hadden en u door Vancouver fietste?
  • Ligt voor u het NAVO-verzoek nog op tafel, of is het inmiddels per kerende post retour?
  • Bent u met minister Bos van mening dat er uiterlijk morgen een kabinetsbesluit moet liggen?
  • Als dat er niet ligt wat voor gevolgen heeft dit dan voor het kabinet?