Geweldig dat bewaarplicht telecomgegevens van tafel is

De Nederlandse bewaarplicht van telecomgegevens is in strijd met het Europees grondrecht op privacy. De rechter verklaarde daarom de bewaarplicht woensdag ongeldig. Eerste Kamerlid Tineke Strik reageert opgetogen: “GroenLinks heeft zich altijd verzet tegen deze zinloze en privacyschendende wet. Nu is hij eindelijk van tafel. Dat is geweldig.” Waarnemend minister van Justitie Stef Blok wordt dinsdag in de Eerste Kamer verwacht om uitleg te geven over de gevolgen van deze uitspraak.

Volgens GroenLinks is de bewaarplicht een wet die nooit had mogen bestaan. De Europese rechter kwam een jaar geleden ook tot dat oordeel, maar de Nederlandse wet verdween daarmee niet direct. Voormalig minister Ivo Opstelten van Justitie wilde proberen om de wet te repareren. Die reparatie is een stuk moeilijker geworden nu de rechter een zo duidelijke uitspraak heeft gedaan.

Volgens Europarlementariër Judith Sargentini krijgt het recht zijn loop en zouden ook andere datagraaiwetten, zoals die op banktransacties en reizigersgegevens, nu opnieuw onder de loep moeten worden genomen. “De uitspraak van de Europese rechter is breed: je mag niet gegevens van alles en iedereen opslaan om een enkele verdachte te vinden. In het Europees Parlement maken de Groenen zich daarom hard om onze data te beschermen.”

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren diende een initiatief-wetsvoorstel in om de bewaarplicht te schrappen. “Als het kabinet nu geen uitvoering geeft aan deze gerechtelijke uitspraak dan zal ik mijn wetsvoorstel onmiddellijk aanmelden voor behandeling.”