GroenLinks wil dat de hoge inkomens extra belasting gaan betalen voor de minima. Uit een analyse van de huishoudboekjes van zeven gezinnen blijkt dat de verschillen tussen rijk en arm in 2004 onaanvaardbaar groot zullen worden. Daarom moeten mensen vanaf vier keer modaal een Robin-Hood-heffing van 500 euro gaan betalen.

Dat zal Ineke van Gent komende week voorstellen bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Of willen Balkenende en De Geus een terugkeer van de bedeling?

Steeds grotere kloof tussen arm en rijk, tussen ziek en gezond

De koopkrachtplaatjes van De Geus deugen niet. Uit eigen berekeningen van GroenLinks blijkt dat een koopkrachtverlies tot 25% een rechtstreeks gevolg is van het kabinetsbeleid. Minima, chronisch zieken, huurders en ouderen gaan fors inleveren; na bestudering van hun huishoudboekjes blijkt de optelsom van de kabinetsplannen voor al deze groepen rampzalig uit te pakken. Zo moet Tilly Bruinsma, bijstandsmoeder, 10% inleveren op haar koopkracht. Meneer en mevrouw van Heeswijk, AOW en een klein pensioen, min 11,8%. En omdat mevrouw Groeneveld, chronisch zieke, geen recht heeft op de fiscale tegemoetkoming, levert zij zelfs 23,9 procent in. De berekeningen zijn

hier te vinden.

Kabinet brengt de bedeling terug in Nederland

De snoeiharde bezuinigingen van Balkenende-2 treffen ouderen, chronisch zieken en huurders ongenadig hard. Het enige dat het kabinet hier tegenover zet, is een oproep tot bedeling door het bedrijfleven. In het Najaarsakkoord is immers afgesproken dat grote bedrijven een extraatje voor de minima gaan verzorgen. Hoe stellen De Geus en Balkenende zich dat voor?

Voedselpakketten van Moberg?

Moet Philips 50.000 stofuigers beschikbaar stellen? Gaat KPN een maand geen telefoonrekening sturen? Corporaties geen huur afschrijven? De banken de AOW-uitkering verdubbelen? Center Parcs huisjes ter beschikking stellen? Gaat Ahold-topman Moberg voedselpakketten uitdelen aan de minima? Wordt de anti-conceptiepil gratis verstrekt door Akzo? Moet Van der Valk honderdduizenden kerstdiners voor niets aanbieden? En gaan we Jan des Bouvrie vragen een gratis interieur-advies "minimalistische inrichting" te geven?

Robin-Hood-heffing: 500 euro voor de minima

GroenLinks maakt een andere keuze: de 700 duizend rijkste huishouden moeten gaan betalen voor de 700 duizend armste: via een eenmalige belastingheffing dient iedereen met een inkomen vanaf vier keer modaal (€100.000 per jaar) 500 euro te betalen voor de huishoudens met een inkomen op of rond het minimum. De veelverdieners merken dit nauwelijks. Sterker nog: deze groep zegt aan het einde van iedere maand "veel geld" over te houden. Tegelijkertijd is 500 euro voor mensen op het minimum het verschil tussen wel of niet warm eten, tussen een gezond of een rot gebit, tussen wel of niet de verwarming aan deze winter.

Ineke van Gent