Je zult het niet denken, maar naast tulpen en klompen is ook de glazenwasser iets typisch Nederlands. In de rest van Europa gaan de ramen namelijk naar binnen open en is de glazenwasser overbodig. De ‘ladderrichtlijn’ van de Europese Commissie bracht de Nederlandse glazenwasser in een wankele positie. Door inspanning van GroenLinks Europarlementariër Theo Bouwman is de glazenwasser tijdelijk gered.

Het doel van de ladderrichtlijn is verbetering van de veiligheids- en arbeidsomstandigheden. Toen de voorzitter van de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) Van Weerdenburg van de richtlijn hoorde zocht hij contact met Europarlementarier Theo Bouwman. Van Weerdenburg was bang dat de ladder in de toekomst slechts als 'transportmiddel' gebruikt mag worden en niet meer als werkplek mag fungeren.

Hoewel Theo Bouwman de noodzaak van de richtlijn inziet, wilde hij voor de korte termijn toch een uitzonderingspositie voor de Nederlandse glazenwassers bewerkstelligen. "Door de manier waarop de richtlijn in eerste instantie was voorgesteld, zouden zo’n 3200 bedrijven in Nederland in gevaar komen. Met schilders, dakwerkers en onderhoudsmonteurs erbij zijn dan tienduizend arbeidsplaatsen in het geding."

Op den duur denkt Bouwman dat ook de Nederlandse glazenwasser moet streven naar het werken op hoogwerkers in verband met de veiligheid. “Die hoogwerkers worden steeds beter en compacter, de innovatie op dit gebied zal ook door zo’n richtlijn gepusht worden. Ze worden steeds mobieler en smaller waardoor ze gemakkelijk op de stoep geparkeerd kunnen worden tijdens werkzaamheden.”

In de uiteindelijke tekst, die donderdag 14 juni aangenomen zal worden, mag de ladder wel degelijk ook als werkplek gebruikt worden. Echter randvoorwaarden zijn dat het een werkplek voor korte duur is. Daarnaast moet er sprake zijn van een gering risico en het mag alleen als er geen betere alternatieven voor de ladder voorhanden zijn.

Omzetting van deze richtlijn in nationale wetgeving moet uiterlijk in 2006 geregeld zijn. Het is maar zeer de vraag of het voor bijvoorbeeld glazenwasser na omzetting naar Nederlandse wetgeving mogelijk blijft om op ladders te werken. “Deze periode zouden glazenwasser, schilders onderhoudsmonteurs en dakwerkers moeten gebruiken om naar alternatieven uit te zien,zodat zij de veiligheid op de werkvloer kunnen waarborgen,” aldus Bouwman.