"Tussen het werken op grote hoogten in de bouw en het werk van de glazenwasser op een ladder ligt een wereld van verschil die niet onder dezelfde regels te vangen is. Als de voorstellen van de Commissie zoals ze nu liggen worden aangenomen, zal het onmogelijk worden nog het beroep van glazenwasser, zoals we dat in Nederland kennen, uit te oefenen."aldus Theo Bouwman

Persbericht

Brussel, 21 september 2000,

GroenLinks wil heldere en handhaafbare regelgeving in Europa.

De ontwerp-richtlijn minimum voorschriften inzake veiligheid en gezondheid bij het gebruik door werknemers van arbeidsmiddelen op de arbeidsplaats (*), die vandaag in het Europees Parlement ter stemming voorligt richt zich met name op meer veiligheid voor het werken op steigers, ladders en aan touwen.

De voorstellen van de Europese Commissie en de aanscherpingen die de Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken daar op wil aanbrengen, gaan volgens Theo Bouwman, GroenLinks, voorbij aan de grote verschillen tussen de verschillende sectoren die met deze hulpmiddelen werken.

"Tussen het werken op grote hoogten in de bouw en het werk van de glazenwasser op een ladder ligt een wereld van verschil die niet onder dezelfde regels te vangen is. Als de voorstellen van de Commissie zoals ze nu liggen worden aangenomen, zal het onmogelijk worden nog het beroep van glazenwasser, zoals we dat in Nederland kennen, uit te oefenen. De onrust onder de glazenwassers in Nederland is volgens GroenLinks terecht. Natuurlijk zijn we er voor dat veiligheid op de werkplek gegarandeerd moet zijn, maar ze moeten het niet te gek maken. Voorschriften om verplicht de ladder te laten vasthouden door een tweede man of bepalingen die er toe zouden kunnen leiden dat er waarschuwingslichten aan steigers moeten worden aangebracht om aan te geven dat ze verankerd staan, gaan veel te ver."

Voorts bevat het voorstel een aantal vage formuleringen en gedetailleerde voorschriften die de handhaafbaarheid van de richtlijn zeer twijfelachtig maken. "Dat is slechte wetgeving, je moet geen regels stellen die niet handhaafbaar zijn dat draagt niet bij tot het vertrouwen in regelgeving."

aldus Bouwman

Vandaag is de eerste lezing van de co-decisie procedure.

===============

(*) Voorstel van Europese Commissie COM (1998) 678-C4-0707/1998-0327 (COD), Voorstellen van de Vaste Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken A5 0222/2000