Goed besluit om visserijakkoord Guinee te annuleren

De Europese Commisse maakte dinsdag bekend dat het een voorgesteld visserijakkoord met het Afrikaanse Guinee terugtrekt.GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is het eens met dit voorstel. Het land werd vorige maand opgeschrikt door een bloedbad veroorzaakt door het militaire bewind waarbij meer dan honderdvijftig doden vielen.

Sargentini: "Gelukkig ziet de Europese Commissie nu in dat het dit soort handelsakkoorden niet koste wat het kost moet willen sluiten. We sturen nu een duidelijk signaal naar de militaire regering in Guinee dat we de onderdrukking van de eigen bevolking niet accepteren. Ik hoop dat dit betekent dat er voortaan beter wordt gekeken naar de mensenrechtensituatie bij dit soort handelsakkoorden."

De visserijcommissie heeft afgelopen week in het Europees Parlement erop aangedrongen om na het bloedbad het akkoord met Guinee met meer dan een miljoen euro aan fincanciering te annuleren.

Judith Sargentini is niet tevreden met de manier waarop de Europese Unie op dit moment omgaat met de visserijakkoorden met andere landen, bijvoorbeeld in Afrika. "In de visserijakkoorden worden geen keiharde limieten gesteld aan Europese vissers en er is geen wetenschappelijke controle op de kwaliteit van de visstand. En het is heel moeilijk te controleren waar het geld uit de overeenkomst precies terechtkomt. Er moet in de visserijakkoorden meer aandacht komen voor duurzame visvangst, zodat ook de lokale visssers hun brood kunnen blijven verdienen."