Roundup
Roundup

Grashoff blij met beperkte toelating glyfosaat

Rik Grashoff is tevreden dat de Europese Commissie heeft besloten het vervuilende landbouwgif glyfosaat (bekend van het middel RoundUp van Monsanto) niet voor een lange tijd toe te staan voor de Europese markt. Dat besluit werd vandaag bekend.

Rik Grashoff: “Mooi nieuws dat het vervuilende landbouwgif glyfosaat niet voor een lange tijd is toegestaan. Maar van het uitstel waartoe de Commissie nu heeft besloten, moeten we toe naar afstel. Ik roep staatssecretaris Van Dam op om alle aanbevelingen over te nemen en vol in te zetten op een stapsgewijze uitfasering van glyfosaat in Nederland. Zo moet dit gif als eerste snel verboden worden in parken, speeltuinen en sportvelden.”

Eerder kreeg GroenLinks voor elkaar dat het gebruik van glyfosaat op verharde ondergronden verboden werd. Met het besluit van de Europese Commissie wordt glyfosaat nog 18 maanden toegestaan, in afwachting van nieuw onderzoek. Een flinke verbetering ten opzichte van de 15 jaar die de Commissie in eerste instantie voorstelde. Na de 18 maanden wordt opnieuw gekeken naar toelating van het landbouwgif tot de Europese markt.