Griekenland moet vrij zijn te bezuinigen op defensie

Tweede Kamerlid Bram van Ojik wil een brief van minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken (BuZa) over het nieuws dat Griekenland door Duitsland en Frankrijk onder druk is gezet om niet te bezuinigen op defensie. Anders zou het noodlijdende Griekenland geen nieuwe lening krijgen van de EU, bleek uit een reportage van Nieuwsuur.

Van Ojik: “Terwijl Griekenland in hevige financiële problemen verkeert, geeft het land nog steeds miljarden uit aan defensie. Als het klopt dat dit onder druk van Duitsland en Frankrijk gebeurt, moet daar direct een einde aan komen.”

Duitsland en Frankrijk hebben aanzienlijke belangen in de Griekse defensie; beide landen zijn voor een groot deel van hun inkomsten aan wapenexport afhankelijk van de aankopen van Griekenland. Griekenland geeft, ook nu nog, twee keer zoveel uit aan Defensie als andere Europese landen. Van Ojik: “Het is niet meer dan logisch dat de EU Griekenland aanbeveelt om te snijden in de uitgaven voor defensie, in plaats van nog verder te bezuinigen op zaken die de Griekse bevolking veel harder treffen. Ik wil dat minister Rosenthal zich hiervoor inzet.”Van Ojik heeft een brief gevraagd van de minister en wil de zaak tijdens het debat in de Tweede Kamer over de EU Raad Buitenlandse Zaken op 10 oktober bespreken.