De Europese Federatie van Groene Partijen (EFGP), waarin veertig groene partijen de krachten bundelen, vergaderde 2, 3 en 4 mei op Malta. Op deze halfjaarlijkse bijeenkomst werd o.a. gesproken over de organisatie van de verkiezingen van het Europees Parlement in juni 2004 en gedebatteerd over het Europees buitenlands- en veiligheidsbeleid.

Verkiezingen Europees Parlement
In juni 2004 zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement in alle lidstaten van de EU. Tien nieuwe lidstaten, de ‘uitbreidingslanden’, doen voor het eerst mee aan deze verkiezingen. Voor de groene partijen in die nieuwe lidstaten en de EFGP is het dé uitdaging om groenen uit de toetredingslanden in het Europees Parlement verkozen te krijgen.

Groene samenwerking
De Groenen gaan, naast nationale campagnes, ook gezamenlijk campagne voeren bij de verkiezingen van het Europees Parlement. Er wordt gewerkt aan een Groen Manifest en een actieprogramma. “Een unicum”, aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg die ook op Malta aanwezig was. Buitenweg juicht de samenwerking toe vindt het een belangrijke stap voorwaarts in de krachtenbundeling van de groene beweging: “De Europese groene verkiezingscampagne moet duidelijk maken dat een gezamenlijke groene politiek verschil maakt in Europa.”

Europees buitenlands- en veiligheidsbeleid
Verder debatteerde men op Malta over de invulling van een Europees buitenlands- en veiligheidsbeleid. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk benadrukte de kracht van Europa als het gaat om conflictpreventie, vredeshandhaving en wederopbouw en pleitte voor een Europese civiele supermacht als tegenwicht voor de Amerikaanse militaire suprematie. Naast een gemeenschappelijk buitenlandsbeleid is verregaande militaire samenwerking in Europa wenselijk vindt Lagendijk. “Alleen dan kan Europa aan verzoeken van de Verenigde Naties voldoen en invloed uitoefenen op wat er in de wereld gebeurt.”

Eén front
Een gesloten Europees front is bij de klimaatonderhandelingen (Kyoto) en de totstandkoming van het Internationaal Strafhof van doorslaggevend belang geweest. Lagendijk: “Europa kan slechts een rol spelen in het oplossen van internationale conflicten als het met één stem spreekt. Een gemeenschappelijk, democratisch gecontroleerd, buitenlands beleid, moet er voor zorgen dat de EU-landen niet - zoals in de Irakkwestie - uit elkaar gespeeld worden.”

Nieuw bestuur
Op Malta koos de Europese Federatie van Groene Partijen ook een nieuw bestuur. Tot voorzitter zijn gekozen: de voormalige Finse milieuminister Pekka Haavisto en voormalig leider van de Italiaanse Groene Partij, Grazia Francescato. Voor meer informatie over de bijeenkomst op Malta en (de organisatie van) de EFGP zie: www.europeangreens.org.