Het Europees Parlement besprak op 1 maart de recente bombardementen door de VS en het Verenigd Koninkrijk op Bagdad. Joost Lagendijk is van mening dat er geen wettelijke basis is voor dit soort acties. Ze zij ook contraproductief.

"De bombardementen zijn een foute en zelfs contraproductieve reactie op de werkelijke problemen die we met Irak hebben. Ze zijn verkeerd omdat er twijfel bestaat aan de wettelijke basis voor deze actie en omdat het gebruik van militair geweld afleidt van de noodzaak om een politieke oplossing te vinden. Ze zijn contraproductief omdat ze Sadam Hoessein tot held van de Arabische wereld maken en het vinden van een oplossing voor het Palestijnse probleem bemoeilijken." aldus Lagendijk.

"Door deel te nemen aan de door de VS geleide luchtaanval op Irak, heeft Tony Blair het concept van een Europees Veiligheids en Defensiebeleid kapot gemaakt. Zijn bedoeling was om, kort voor zijn bezoek aan de VS, de nieuwe Bush regering een duidelijk teken van loyaliteit met de VS te geven, maar hiermee toonde hij nogmaals aan dat een gezamenlijk buitelands EU beleid slechts in theorie bestaat. De afgelopen dagen was niets luidruchtigere dan de stilte van Solana.

10 jaar sancties hebben niks opgeleverd,Sadam is nog steeds aan de macht en het Irakese volk lijdt nog steeds. We moeten een nieuwe strategie ontwikkelen. De economische sancties moeten selectief worden opgeheven, zonder inspanningen op diplomatiek, politiek en veiligheidsterrein te verzwakken. Het wordt hoog tijd om een een algemene evaluatie van de effectiviteit van sanctiemaatregelen te maken, en daarbij de ervaringen met de sancties met Zuid Afrika, Libië, Servië, Birma en Noord Korea in ogenschouw te nemen."