GroenLinks steunt de kandidatuur van Hu Jia, mensenrechtenactivist en gewetensgevangene in China, voor de Sacharov-prijs voor vrijheid van denken. Hu is één van de kritische Chinezen die in de aanloop naar de Olympische Spelen is vastgezet.

De Sacharov-prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement aan mensen die tegen onderdrukking, onverdraagzaamheid en onrechtvaardigheid vechten. Hu heeft onder extreem moeilijke omstandigheden actie gevoerd voor burgerrechten. Ook heeft hij zich ingezet voor openheid over AIDS en milieuproblemen. Herhaaldelijk heeft Hu de regering opgeroepen de slachtoffers van het bloedige uiteenslaan van de Tiananmen-opstand in 1989 te compenseren.

Miljoen activisten vervolgd
In 2007 hebben de Groenen hem ook genomineerd, samen met zijn vrouw Zeng Jinyan, een invloedrijke onafhankelijke blogger. Telefonisch sprak hij eind vorig jaar de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement toe. Hij hoopte toen nog dat 2008 het jaar van de mensenrechten in China zou worden. Maar tegelijkertijd waarschuwde hij dat de veiligheidsdiensten de mensenrechten in een catastrofale staat hadden gebracht. Hu zei dat een miljoen mensen worden vervolgd wegens hun inzet voor de mensenrechten. Velen van hen zitten in gevangenissen, kampen of psychriatrische instellingen.

Hu merkte ook nog op: "De ironie is dat een van de mensen die de leiding hebben over de organisatie van de Olympische Spelen, het hoofd is van het Openbare Veiligheidsbureau in Beijing, die verantwoordelijk is voor vele mensenrechtenschendingen. China houdt zich niet aan de beloftes voor de Spelen."

Deze woorden zijn Hu komen te staan op een gevangenisstraf van drieënhalf jaar wegens 'het aanzetten tot subversie tegen de staat'. Ook is hij 'schuldig' bevonden aan het schrijven van artikelen over de mensenrechtensituatie in de aanloop naar de Spelen.

Vrouw en kind ontvoerd
Niet alleen Hu werd buiten het gezichtsveld van de Olympische gasten gebracht. Zijn vrouw Zeng en hun tien maanden oude baby waren plotseling uit Beijing verdwenen een dag voor de openingsceremonie. De Chinese autoriteiten hebben Zeng uit de hoofdstad ontvoerd. Na een kort bezoek aan haar echtgenoot werd ze in tijdelijke ballingschap gestuurd gedurende de Olympische Spelen.

Zeng schreef op haar blog, die alleen buiten China te lezen is, dat ze zich zorgen maakt over de gezondheid van haar man. Ze vreest dat de gevangenbewaarders hem niet voldoende toegang geven tot medische zorg. Bovendien moet Hu langdurig dwangarbeid verrichten. Ook in de gevangenis laat Hu zich de mond niet snoeren. Volgens hem gaat het gevangenisregime in tegen de menselijke waardigheid en de mensenrechten. Hij heeft ook zijn medegevangenen hiervan bewust gemaakt, waardoor de gevangenisbewaarders in de problemen zijn gekomen.

Kandidaat
De Groenen in het Europees Parlement, waaronder GroenLinks-europarlementariërs Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk, vinden dat het Europees Parlement Hu nu de Sacharov-prijs moet toekennen om hem voor zijn standvastigheid te belonen. Hu staat symbool voor alle Chinezen die tegen de stroom in de mensenrechten verdedigen.

Zie ook: