"Barroso's kandidatuur is het resultaat van politieke koehandel en niet van een democratische procedure. De uitkomst is een zwak compromis van de EU-regeringsleiders waarbij de beste kandidaten zijn gesneuveld”, aldus GroenLinks-europarlementariër Buitenweg. De Europese Groenen stemden tegen Barroso als voorzitter van de Europese Commissie.

Nee tegen de Raad
Daniel Cohn-Bendit, voorzitter van de groene fractie, zette in zijn bijdrage aan het debat grote vraagtekens bij de gang van zaken. “Men presenteert u als de ideale kandidaat. Maar als u zo geweldig bent, waarom heeft het dan zo lang geduurd voordat de Raad met u op de proppen kwam?” Cohn-Bendit riep het Europees Parlement op om 'nee' tegen Barroso's voordracht te zeggen en dus 'nee' tegen de Europese regeringsleiders, om zo democratisering van dit soort procedures af te dwingen.

 

Democratischer
Buitenweg is het daarmee eens. “De kandidatuur van Barosso is het resultaat van gekonkel achter gesloten deuren door de Europese regeringsleiders. Omdat die het niet eens konden worden over een van de sterke kandidaten zoals de Belgische premier Verhofstadt of de Britse eurocommissaris Patten, rolde Barroso als grootste gemene deler uit de bus. Die uitkomst is een zwaktebod.” Buitenweg denkt dat de kans groot is dat Barroso de oren laat hangen naar de regeringen. “Ik betwijfel of het Europees Parlement zich met zijn benoeming een dienst heeft bewezen.”

 

Irak
Het Irak standpunt van Barroso's regering kwam veelvuldig aan de orde tijdens de debatten met de beoogt voorzitter deze week. Buitenweg: "Terwijl Europa op zoek was naar een gemeenschappelijk standpunt, zaagde onder andere Portugal - als een van de ondertekenaars van een open brief in The Times - aan de poten van een gezamenlijk optreden door zich vierkant achter Bush te stellen. Die opstelling siert hem niet.”

 

Geen steun
Daarnaast is hij een fervent voorstander van de vrije markt, liberalisering die zelden gepaard gaat met het beschermen van milieu en het bevorderen van sociale cohesie. “Kortom”, aldus Buitenweg, “de procedure is verre van democratisch en open is geweest, waardoor niet de beste kandidaat is komen boven dreigen. Bovendien staat Barroso inhoudelijk niet in lijn met dat waar de Groenen voor staan. Dat bij elkaar opgeteld maakt dat wij als Groenen hem niet kunnen steunen."