De justitiecommissie van het Europees Parlement nam donderdag een zeer omstreden voorstel aan voor de verplichte opslag van dataverkeer. De groenen stemden tegen, maar ze waren in de minderheid. Het massale opslaan van het bel- en surfgedrag van honderden miljoenen mensen in de EU is daardoor een stap dichterbij gekomen.

Als het aan de socialisten en christendemocraten ligt, moeten aanbieders van telefonie en internet de verkeersgegevens van al hun klanten minstens zes maanden en maximaal één  jaar bewaren. Naast gegevens als wie men belt, voor hoe lang en vanuit welke locatie, gaat het ook om hoe lang iemand op het internet heeft gesurfd. Nu moeten deze gegevens worden gewist zodra ze door de aanbieders van telefoon en internet aan de klant in rekening zijn gebracht.

"De voorgestelde maatregel is buitengewoon kostbaar en maakt een enorme inbreuk op het recht op privacy. Een aantasting van dit grondrecht moet goed te rechtvaardigen zijn. Dat wil zeggen: absoluut noodzakelijk, proportioneel én effectief. Wij zijn er niet van overtuigd dat de voorstellen aan deze voorwaarden voldoen," aldus Kathalijne Buitenweg, de woordvoerder van de groene fractie op dit onderwerp.

Geldverslindend
De massale opslag van dataverkeersgegevens gaat de lidstaten vele miljoenen euro´s kosten. Volgens Buitenweg kan dit geld beter gestoken worden in gerichte opsporing en betere samenwerking tussen veiligheidsdiensten. "Het opslaan van een enorme berg gegevens, maakt het filteren ervan schier onmogelijk."

Aanvankelijk werd de kritiek van de groenen gedeeld door een ruime meerderheid van de commissie publieke vrijheden en justitiële samenwerking van het Europees Parlement. Ook de liberale rapporteur Alvaro was in eerste instantie voor het beperken van de opslag van telefoonverkeer tot drie maanden en wenste geen internetverkeer op te slaan. Onder zware druk van de nationale regeringen zijn inmiddels de meeste parlementariërs gezwicht.

Het voltallige Europees Parlement zal in december stemmen over het voorstel. De verwachting is dat in de komende onderhandeling met de Raad van Ministers de bescherming van privacy nog verder zal worden uitgehold.

Zie ook: