Deze week organiseerden de Europese Groenen een conferentie over ‘green design’. Samen met ontwerpers, de Finse professor Eija Nieminen, NGO´s en een vertegenwoordiger van de Europese Commissie, keken groene europarlementariërs naar de vraag hoe je productie en consumptie groener kunt maken.

Kathalijne Buitenweg (GroenLinks): "Ik vond het erg stimulerend. We moeten echt werk gaan maken van duurzame productie en consumptie. Tijdens de conferentie heb ik mooie concrete voorbeelden gezien van hoe het kan. Eén ontwerper had bijvoorbeeld een tas bij zich die gemaakt was van oude vloerbedekking. De tas zelf was hartstikke trendy, ik zou er zo mee gaan lopen."

Maar ‘green design’ is meer dan hergebruik alleen. Het betekent ook dat we voor milieuvriendelijkere materialen en productieprocessen moeten kiezen.
Buitenweg: "De energie-efficiëntie van productieprocessen moet flink omhoog, meer doen met minder energie."

Er is maar één wereld
Er werd niet alleen aandacht besteed aan de mooie, creatieve oplossingen, maar ook aan het probleem zelf. Als iedereen in de wereld net zoveel zou consumeren als wij in Europa, dan hebben we meer dan 2,5 aarde nodig. Als je daarbij bedenkt dat de consumptie tegen 2050 verzesvoudigd zal zijn, dan zie je pas echt wat er aan de hand is.

"Met het vergroenen van de productie alleen gaan we het niet redden. Het consumptieniveau in Europa en in andere rijke landen moet ook gewoon naar beneden. Alleen zo kunnen we ook ontwikkelingslanden de kans geven om zich economisch te ontwikkelen zonder dat we de aarde verspillen," aldus Buitenweg.

Moeilijk om aan materialen te komen
Ontwerpers vertelden dat het moeilijk is om aan materialen te komen voor hergebruik. Fabrikanten gooien hun afval vaak liever weg dan dat ze het beschikbaar stellen voor het maken van nieuwe producten. Het eerste vinden ze makkelijker dan het laatste.

Kathalijne Buitenweg: "Dat is erg jammer, want daardoor groeit de afvalberg en verspillen we een hoop energie. Ik wil graag maatregelen nemen om daar iets aan te doen. Door fabrikanten te dwingen hun afval voor hergebruik beschikbaar te stellen of door een heffing op afval. Als je moet gaan betalen voor de hoeveelheid afval die je produceert dan wordt het economisch aantrekkelijk om er een nieuwe bestemming voor te vinden."

Voorstellen Europese Commissie
In juli heeft de Europese Commissie een actieplan gepresenteerd over duurzame consumptie en productie. Vanuit de NGO´s is er grote kritiek op de voorstellen. De plannen van de Commissie zijn te vrijblijvend en bieden onvoldoende antwoord op de uitdagingen waar we voor staan.

Kathalijne Buitenweg: "Helaas moet ik bij de kritiek aansluiten. Ik keek uit naar de langverwachte voorstellen, maar het valt inderdaad tegen. De Commissie gelooft dat je vrijwel alles kunt oplossen door vrijwillige afspraken met de industrie. Maar zo werkt het helaas niet. Ik juich elke vorm van zelfregulering ontzettend toe, maar we kunnen er niet blindelings op vertrouwen. We moeten onze productie en consumptie snel vergroenen en het leeuwendeel van de industrie maakt daar nog geen haast mee."

GroenLinks wil onder meer dat er strenge duurzaamheidseisen voor producten komen. Bovendien moet Europa snel duidelijke eco-etiketten invoeren. Consumenten moeten gemakkelijk kunnen zien of een product een relatief grote of kleine milieubelasting veroorzaakt.