De Europese Groenen maken een goede kans om, samen met hun partners van de Europese Vrije Alliantie, de vierde fractie in het nieuw gekozen Europees Parlement te worden, na de christen-democraten en conservatieven, de sociaal-democraten en de liberalen.

Op dit moment is de Groenen/EVA-fractie in omvang de vijfde fractie. De (voorlopige) verkiezingsuitslagen geven aan dat zij de fractie van Europees Verenigd Links, waarvan de SP deel uitmaakt, voorbijsteekt. In Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk behalen de Groenen recordscores. De Spaanse Groenen doen hun intrede in het Europees Parlement.

Duitsland – Grüne grote winnaars
De Duitse Groenen, met Daniel Cohn-Bendit en Rebecca Harms als lijsttrekkers, zijn de grote winnaars van de Europese verkiezingen in Duitsland. Zij boeken maar liefst 5,5 procent winst. Met 11,9 procent van de stemmen behaalt de partij, die al zes jaar in de Bondsregering zit, het beste resultaat uit haar geschiedenis. Daarmee is Bündnis 90/Die Grünen een van de weinige regeringspartijen in Europa die niet afgestraft wordt door de kiezers.

De Groenen overvleugelen de sociaal-democratische regeringspartner SPD in onder meer Berlijn, Frankfurt, München en Heidelberg. Zij worden de grootste partij in Freiburg.

In het nieuwe Europarlement krijgen de Duitse Groenen 13 zetels, een winst van 6. Tot de nieuwgekozen afgevaardigden behoren Cem Özdemir, voormalig lid van de Bondsdag, en Frithjof Schmidt, bestuurslid van de Europese Groene Partij. De Tsjech Milan Horacek, gekandideerd door Bündnis 90/Die Grünen, wordt de enige Oost-Europese Groene in het Europees Parlement.

Vlaanderen – Groen! overleeft bijnadoodervaring
Groen!, de opvolger van Agalev, krijgt 8,3 procent van de stemmen in Vlaanderen. Daarmee kan europarlementariër Bart Staes zijn werk voortzetten.

Van groot belang voor de toekomst van Groen! zijn de tegelijk gehouden verkiezingen voor het Vlaams Parlement. Vorig jaar verdween de partij uit de Kamer en de Senaat. Als de partij ook ditmaal de kiesdrempel van 5 procent niet zou halen, zou haar bestaan aan een zijden draadje hangen. Maar de kiezer oordeelt dat een groene partij nodig is in Vlaanderen. Groen! blijft met 7,6 procent van de stemmen ruim boven de kiesdrempel. Met zes zetels in het Vlaams parlement is de partij zelfs weer kandidaat voor (voortzetting van) regeringsdeelname in Vlaanderen. Milieuminister Jef Tavernier en oud-minister Mieke Vogels behoren tot de groene verkozenen.

Wallonië – Ecolo krabbelt op
Ook de Waalse Groenen van Ecolo kregen vorig jaar bij de federale verkiezingen zware klappen. De partij maakt nu een deel van het verlies goed. Zij haalt circa 10 procent van de stemmen. Die zijn goed voor 1 zetel in het Europarlement. Dat waren er voorheen 3. De econoom Pierre Jonckheer keert als enige terug voor Ecolo.

Luxemburg – recordscore Dei Greng
In Luxemburg behalen Dei Greng het beste resultaat van alle Europese Groenen: 15,6 procent van de stemmen. Europese zetelwinst levert dit succes niet op: de energie-expert Claude Turmes blijft de enige Luxemburgse Groene in het Europarlement.

Bij de tegelijk gehouden verkiezingen voor het nationale parlement halen Dei Greng wel meer zetels: zij gaan van 5 naar 7.

Oostenrijk – Grüne groeien door
Ook in Oostenrijk behalen de Groenen hun beste score ooit: 12,75 procent. Daarmee behouden zij hun 2 zetels in het Europarlement. Lijsttrekker Johannes Voggenhuber wordt voortaan naar Brussel en Straatsburg vergezeld door de ervaren politica Eva Lichtenberger, die onder meer minister was in de deelstaatregering van Tirol.

Frankrijk – Les Verts beperken verlies
In Frankrijk zijn de kleinere partijen benadeeld door een wijziging van het kiesstelsel. Les Verts moeten het bovendien zonder een nationale blikvanger stellen, zoals Cohn-Bendit dat was in 1999. In dit licht bezien is hun score van 7,4 procent – een verlies van 2,3 procent - een mooi resultaat. Het aantal Franse Groenen in het Europees Parlement daalt van 9 naar 6. Verkozen zijn de zittende europarlementariërs Alain Lipietz, Hélène Flautre, Gérard Onesta (met steun van de boerenactivist José Bové) en Marie-Anne Isler-Béghin, plus oud-Kamerlid Marie-Hélène Aubert en oud-partijsecretaris Jean-Luc Bennahmias.

Les Verts manifesteren zich eens te meer als de tweede kracht van links: na de socialistische partij, maar ruim voor de communistische partij en de samenwerkende trotskistische partijtjes.

In het overzeese gebiedsdeel Guadeloupe behalen de Groenen maar liefst 47 procent van de stemmen.

Italië – Verdi blijven op twee
De Italiaanse Groenen halen meer stemmen dan in 1999: van 1,4 naar 2,4 procent. Extra zetels levert het niet op: I Verdi behouden waarschijnlijk 2 hun zetels in het Europarlement.

Spanje – Los Verdes maken debuut
David Hammerstein van Los Verdes is verkozen op plaats 20 van de lijst van de Spaanse socialisten. Daarmee doen de Spaanse Groenen hun entree in het Europarlement en in de Groenen/EVA-fractie.

Een tweede Spaanse Groene, Raul Romeva, is in Catalonië verkozen op de groen-linkse samenwerkingslijst van Iniciativa per Catalunya Verds en Izquierda Unida.

Verenigd Koninkrijk – zetelbehoud voor Greens
De Engelse Groenen behouden hun twee zetels in het Europarlement: voor Jean Lambert in Londen en Caroline Lucas in de regio Zuidoost. De verhoopte zetelwinst is uitgebleven.

Ierland – tegenslag voor Comhaontas Glas
In Ierland worden de stemmen nog geteld, maar de Ierse Groenen dreigen hun twee zetels in het Europarlement te verliezen. Zij verdubbelen wel het aantal gemeenteraadszetels bij de tegelijkertijd gehouden lokale verkiezingen.

Zweden – zetel minder voor Miljöpartiet
De Zweedse Groenen verliezen 1 van hun 2 zetels in het Europarlement.

Finland – zetel minder voor Vihrea Liitto
Ook de Finse Groenen dreigen van 2 naar 1 terug te vallen. In percentage gaan zij terug van 13,4 naar 10,4%.  Nog altijd een goede score. Oud-milieuminister Satu Hassi doet haar intrede in het Europarlement.

Letland – geen premierbonus
Letland is de enige EU-lidstaat met een groene premier, Indulis Emsis. Een zetel in het Europarlement leverde het de Letse Groenen helaas niet op.

Europese Vrije Alliantie
De regionalisten van de Europese Vrije Alliantie, waarmee de Groenen vijf jaar geleden een verstandshuwelijk zijn aangegaan, lijken van 10 naar 8 zetels terug te gaan. Zij halen zetels in Spanje, Schotland, Wales en Vlaanderen.

Links:

- resultaat per land (BBC)

- (voorlopige) uitslag voor de groene partijen in de verschillende EU-lidstaten