De 1 miljard euro die het kabinet in het woonfonds stopt, moet voor minimaal een kwart gaan naar studentenhuisvesting en starterswoningen. Daarmee zijn tienduizenden jongeren geholpen aan passende woonruimte. Dat voorstel doet GroenLinks vandaag bij het debat over de begroting van Wonen.
Door de oplopende huur- en koopprijzen en een gebrek aan startkapitaal is het bijna ondoenlijk voor mensen met lage of middeninkomens om aan een woning te komen. Op dit moment zijn 294.000 woningen tekort, waaronder 40.000 studentenwoningen en 80.000 sociale huurwoningen.
“Er is sprake van een wooncrisis. Studenten en starters zijn de twee groepen die de grootste problemen hebben om een betaalbare woning te vinden. Daarom moeten we daar nu geld voor reserveren”, zegt Tweede Kamerlid Paul Smeulders.
Bij Prinsjesdag heeft het kabinet aangekondigd dat er een fonds komt van 1 miljard euro voor een woningbouwimpuls. GroenLinks wil daarvan een kwart oormerken voor woningen voor jongeren. Door dat nu al vast te leggen wil de partij gemeenten, corporaties en projectontwikkelaars motiveren vooral plannen te smeden voor deze groep mensen.
Wooncrisis in hele land voelbaar
“Het is belangrijk dat de rijksoverheid prioriteiten aangeeft bij de uitgave van geld voor woningen. Hiermee geeft de overheid een duidelijk signaal af aan de samenleving dat we deze groepen extra willen helpen”, aldus Smeulders.
De extra woningen zijn door het hele land nodig. In en rondom de studentensteden zijn de problemen evenwel het meest urgent. In steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag zijn grote tekorten, maar ook in andere delen van het land zoals in Groningen en Eindhoven is het voor mensen lastig om een passende betaalbare woning te vinden.
Actieplan tegen de wooncrisis
Het oormerken van geld uit het woonfonds is één van onderdelen uit het actieplan tegen de wooncrisis van GroenLinks. Om verdere nieuwbouw te stimuleren wil de partij ook een forse vermindering van de verhuurdersheffing voor woningbouwcorporaties, zodat ze meer geld overhouden voor (duurzame) woningbouw.
Daarnaast wil GroenLinks op korte termijn meer betaalbare woonruimte creëren, door verdere regulering van de alsmaar stijgende huurprijzen. Ook moet er een verbod komen op het per opbod bepalen van huurprijzen.
Verder wil GroenLinks dat de wettelijke mogelijkheid om huurwoningen tijdelijk te verhuren aan banden wordt gelegd. Deze wet geeft verhuurders namelijk de mogelijkheid om huurders zonder enige vorm van huurbescherming na 2 jaar op straat te zetten en de woning daarna weer voor meer geld aan iemand anders te verhuren.