Criminele, extreem rechtse jongeren moeten voortvarender worden aangepakt. De gemeente Winschoten heeft laten zien dat dat kan, maar andere gemeenten falen daarin. Gemeenten moeten alles op alles zetten om naast extreem rechtse jongeren, ook islamitische radicalisering en radicalisering onder dieren- en milieuactivisten tegen te gaan. Tofik Dibi van GroenLinks heeft minister Van der Laan (Integratie) en minister Ter Horst (Binnenlandse zaken) gevraagd gemeenten aan te sporen de geslaagde individuele aanpak van Winschoten over te nemen.

Een experiment met de aanpak van criminele extreem-rechtse jongeren heet in Winschoten positief effect gehad. Hetzelfde experiment ging in Eindhoven echter volledig de mist in. Zo was er bij de aanpak van Eindhovense extreem rechtse jongeren een slechte samenwerking met de politie en jongerenwerk en ontbrak het aan regie.

In 2005 concludeerde de AIVD al dat frustratie over de Nederlandse ‘multiculturele’ samenleving, zowel van autochtone als van allochtone zijde, een sfeer van interetnische confrontaties uitlokt en dat dat op termijn de cohesie in de Nederlandse samenleving kan bedreigen. Het is bekend dat in tijden van recessie interetnische polarisatie nog meer kan toenemen. Zoals Dibi voorspelt: “autochtonen denken sneller dat ‘zij’ onze banen afpakken en allochtonen die maar niet aan de bak komen voelen zich eerder gediscrimineerd”.

Dibi heeft de bewindslieden aangespoord juist nu bijzondere aandacht te geven aan interetnische polarisatie en radicalisering. Zo heeft hij gevraagd of ze initiatief gaan nemen om in heel Nederland bijeenkomsten te organiseren, om de frustratie over de Nederlandse multiculturele samenleving onder zowel allochtonen als autochtonen bespreekbaar te maken.

Schriftelijke vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister voor Wonen Wijken en Integratie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de mislukte aanpak van de Eindhovense extreem rechtse jeugd

  1. Bent u bekend met het bericht ‘aanpak Eindhovense jeugd mislukt’?
  2. Wat is uw reactie op de tekortschietende regierol van de gemeente en de tekortschietende samenwerking met politie en jongerenwerk?
  3. Heeft u contact opgenomen met de gemeente Eindhoven na dit bericht? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat heeft u met de gemeente Eindhoven afgesproken?
  4. Deelt u de constatering van onderzoeker Jaap van Donselaar dat meerdere gemeenten worstelen met hun regierol ten aanzien van bestrijding van polarisatie en radicalisering? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke acties bent u voornemens te nemen om gemeenten op de juiste weg te helpen?
  5. Klopt het dat de gemeente Winschoten haar regierol wel succesvol ter hand heeft genomen? Zo ja, welke successen heeft Winschoten geboekt en welke lessen kunt u trekken uit dit succes? Bent u bereid andere gemeenten met klem te attenderen op de Winschotense aanpak? Zo nee, waarom niet?
  6. Kunt u inzicht geven in overige ervaringen van gemeenten in de bestrijding van extreem rechtse radicalisering, islamitische radicalisering en radicalisering onder dieren- en milieuactivisten?
  7. Is de conclusie van de AIVD in haar jaarverslag 2005 nog van kracht dat de grootste dreiging voor de Nederlandse democratische rechtsorde het bestaan is van frustratie over de Nederlandse ‘multiculturele’ samenleving, zowel van autochtone als van allochtone zijde, en dat die sfeer interetnische confrontaties uitlokt dat op termijn de cohesie in de Nederlandse samenleving kan bedreigen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, is er sprake van eenzelfde dreiging of is de dreiging toe dan wel afgenomen?
  8. Bent u met mij van mening dat, zeker in tijden van recessie, landelijke en lokale overheden de plicht hebben interetnische polarisatie en radicalisering bijzondere aandacht te geven? Zo ja, bent u bereid hierop het initiatief te nemen door in heel Nederland debatten en bijeenkomsten te organiseren met als doel de ‘sfeer van frustratie over de Nederlandse multiculturele samenleving’ onder zowel allochtonen als autochtonen bespreekbaar te maken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer zullen deze debatten plaatsvinden?