GroenLinks: ABN Amro moet openheid geven over betrokkenheid dividendfraude

Uit onderzoek van 19 Europese nieuwsmedia, waaronder het Nederlandse Follow The Money blijkt dat bankiers jarenlang fraudeerden met dividendbelasting en zo miljarden onttrokken aan Europese overheden.

Ze maakten gebruik van ingewikkelde constructies om betaalde dividendbelasting meerdere malen terug te vorderen. In Nederland gaat het vermoedelijk om een bedrag van 150 miljoen euro. In Duitsland gaat het om miljarden. Het Duitse parlement heeft in 2016 een parlementaire enquête gehouden. Vandaag blijkt dat ABN Amro herhaaldelijk heeft geweigerd om vragen te beantwoorden van de Duitse enquêtecommissie. GroenLinks, PvdA en D66 hebben vandaag voorgesteld om namens het Nederlandse parlement ABN Amro alsnog om een reactie te vragen. Dit voorstel is vandaag aangenomen.

GroenLinks Tweede Kamerlid Bart Snels: “Ik wil weten waarom ABN Amro niet heeft gereageerd op het verzoek van onze Duitse collega’s en welke rol zij hebben gespeeld in deze belastingfraude. Ik wil antwoord op de vragen die de Duitsers gesteld hebben”.

ABN Amro wordt verzocht om deze vragen binnen enkele weken te beantwoorden.  In ieder geval voor het Kamerdebat met de minister en staatssecretaris van Financiën.