GroenLinks wil dat er geen vliegtuigen meer vliegen tussen luchthavens binnen Nederland. Dat zal GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vanmiddag voorstellen in de Tweede Kamer. Binnenlandse vluchten zijn volgens haar onnodig, vervuilend en duur.

Liesbeth van Tongeren:

Het is bijna niet te geloven, maar een vliegtuig dat van een vakantiebestemming komt land nu soms eerst in Eindhoven om dan door te vliegen naar Groningen. Het is totaal onnodig om voor zulke korte afstanden binnen Nederland het vliegtuig te nemen, met de trein ben je er vrijwel even snel.

Veel van de vliegtuigen die vanuit Groningen naar vakantiebestemmingen gaan maken eerst een tussenstop in Rotterdam, Eindhoven of Maastricht. GroenLinks wil dat in het luchtvaartbesluit wordt opgenomen dat zulke binnenlandse vluchten niet meer plaatsvinden. Die zijn volgens van Tongeren namelijk extra vervuilend.

Van Tongeren: “Binnen Nederland is het altijd maar een klein stukje vliegen, maar het geeft wel veel luchtvervuiling en herrie. Het is tijd om te stoppen met deze onzin, want we vervuilen onze lucht en schaden het klimaat terwijl niemand er iets mee opschiet.”