Oost-Europese vrachtchauffeurs wonen onder slechte omstandigheden maandenlang in hun vrachtwagen, worden onderbetaald en hebben niet dezelfde rechten als Nederlandse chauffeurs. Het is onacceptabel dat we dit toelaten. Daar komt dankzij een voorstel van GroenLinks nu verandering in.

Tot nu toe was het in Nederland toegestaan dat vrachtwagenchauffeurs een weekend doorbrachten op een parkeerplaats. Terwijl dat in onze buurlanden verboden is. Daar krijgen werkgevers een boete wanneer ze de de rij- en rusttijdenregels overtreden. Daarom sturen transportbedrijven hun chauffeurs nu naar Nederland: daar krijgen ze geen boete.

Sinds vorige week gaat de Inspectie van de Leefomgeving en Transport het verbod ook in Nederland handhaven. Maar de boete in Nederland is lager en het is niet duidelijk of er genoeg gecontroleerd wordt. Zo blijft Nederland een plek waar werkgevers hun chauffeurs naartoe sturen om de regels te omzeilen.

GroenLinks-woordvoerder Nevin Özütok vindt dat een onwenselijke situatie en stelt voor dat de minister met de buurlanden gaat afstemmen, zodat de boete en de pakkans hier net zo hoog wordt als in omringende landen. Een meerderheid van de kamer steunt haar voorstel.

Nevin Özütok: “Dit soort praktijken kunnen we niet tolereren in Europa. Er moet streng gecontroleerd worden of de arbeidsregels niet overschreden worden. Daarbij moeten we gezamenlijk optrekken. Alleen door samenwerking met onze buurlanden kunnen we de arbeidsomstandigheden van Europese werknemers verbeteren.”