GroenLinks-bestuur aantoonbaar duurzaam

Groen Werkt! Dat blijkt wel uit de uitreiking van de duurzaamheidsprijzen op woensdag 9 september, de dag van de duurzaamheid. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken feliciteerde toen de meest duurzame gemeenten van Nederland volgens de Lokale Duurzaamheidsmeter 2009. En in alle gevallen ging het om gemeenten waarin GroenLinks deel uitmaakt van het gemeentebestuur.

Op een gedeelde eerste plaats: Breda en Alkmaar (94% score op de duurzaamheidsmeter)Op een gedeelde tweede plaats: Nijmegen, Groningen, Tilburg en Amersfoort (92% score op de duurzaamheidsmeter)De minister reikte aan de zes koplopers borden met de eindscore uit (FSC, natuurlijk, geen foam). De Lokale Duurzaamheidsmeter bestaat sinds 1999 en is ontwikkeld door COS Nederland, de vereniging van centra voor internationale samenwerking. Scores op de gebieden people, planet en profit zijn opgeteld tot een lijst met totaalscores. Wilbert Willems (wethouder Breda): “Opnieuw krijgen we hiermee landelijke erkenning voor het beleid dat we in Breda voeren. We hebben de afgelopen jaren flinke stappen gezet. Zo zijn we inmiddels bezig met het uitvoeren van vijftig projecten om de CO2-uitstoot in onze stad verder terug te dringen. Maar duurzaamheid is meer dan alleen een goed milieubeleid. Vanuit GroenLinks verbinden we juist milieubeleid met internationale solidariteit en sociaal beleid.”Jan van der Meer (wethouder Nijmegen): "We hebben de afgelopen jaren een inhaalslag gemaakt met dank aan GroenLinks-raadsleden in de gemeenteraad. Zij waren immers de initiatiefnemers voor het ambitieuze klimaatplan voor Nijmegen. Eerlijk gezegd heb ik het idee dat we nog maar net zijn gestart. Ik hoop dat deze duurzaamheidsmeter een aanjager is voor andere steden om duurzaamheid hoger op de agenda te krijgen." Andere gelukkigenPAL GroenLinks is blij dat Leeuwarden nu in de top-10 staat van de duurzaamheidsmeter. De raad heeft zich mede op initiatief van PAL GroenLinks destijds met wethouder Hetty Hafkamp zich uitgesproken naar de top te willen. Ook nu is de fractie van PAL GroenLinks met wethouder Isabelle Diks stimulator om van Leeuwarden een duurzame stad te maken. Zij vindt de negende plaats een plaats om trots op te zijn. “Leeuwarden heeft negen jaar geleden bewust de omslag gemaakt van milieubeleid naar duurzaamheidsbeleid. Vanuit GroenLinks verbinden we juist milieubeleid met internationale solidariteit en sociaal beleid.”Wethouder Ineke Verdoner (Menaldumadeel) ontving deze week een taart van SenterNovem (het agentschap van het ministerie van Economische Zaken voor duurzaamheid en innovatie). Menaldumadeel was een van de negen gemeenten en bedrijven die volgens SenterNovem veel initiatief tonen op het gebied van duurzaamheid.

Op de foto: GroenLinks-wethouders mochten voor drie van de zes koplopergemeenten de duurzaamheidsprijs ophalen, vlnr Sebastiaan van 't Erve (Amersfoort), Jan van der Meer (wethouder Nijmegen) en Wilbert Willems (Breda). Foto Joep van der Pal / Roel Dijkstra.