Het kabinet heeft eindelijk een standpunt ingenomen over de uitbreiding van de Europese Unie. GroenLinks is blij dat het kabinet niet kiest voor een veto. Een veto zou Nederland verder hebben geïsoleerd in Europa. Met name de VVD heeft gelukkig bakzeil moeten halen in het kabinet. Desondanks heeft het rommelige optreden van het kabinet de Nederlandse positie geschaad.

De Hoop Scheffer kan maandag geen standpunt uitdragen namens Nederland, omdat hierover niet is gesproken met de Tweede Kamer. Het is dan ook de vraag hoe de regering haar randvoorwaarden denkt te kunnen verwezenlijken. De Nederlandse onderhandelingspositie is namelijk uiterst slecht.

Bovendien is het nog onduidelijk hoe de regering er voor wil zorgen dat er nog scherpere maatregelen worden genomen tegen landen die niet aan alle toetredingscriteria voldoen. De Europese Commissie heeft daar al uitgebreide en doordachte voorstellen voor gedaan. Het is bovendien onduidelijk wat het betekent als landen niet mee mogen praten op terreinen waar ze niet aan de normen voldoen.

In het kamerdebat volgende week moet hier duidelijkheid over komen. Dat neemt niet weg dat GroenLinks het kabinet steunt in haar opvatting dat een Nederlands veto over de uitbreiding van de Europese Unie ongewenst is.

Paul Rosenmöller

Farah Karimi

Zie ook dossier: Uitbreiding van de Europese Unie