GroenLinks blij met Europese wet tegen belastingontwijking

De Europese Commissie presenteerde maandag een voorstel om belastingontwijking met behulp van brievenbusfirma's aan te pakken. GroenLinks dringt hier al jaren op aan en is blij dat er eindelijk een voorstel ligt. Vanwege het vetorecht op belastingzaken zullen alle EU-landen moeten instemmen voordat de wet in werking treedt. GroenLinks wil staatssecretaris Weekers vragen om het voorstel te steunen.

Europarlementariër Bas Eickhout: "Ondanks de massale morele verontwaardiging over belastingontwijking heeft Europa nog maar bar weinig bereikt om de gaten in belastingwetten te dichten. Met dit wetsvoorstel kunnen we eindelijk stappen zetten tegen multinationals die dochterondernemingen misbruiken om nergens belasting te betalen."

Voor het vaststellen van Europese belastingwetgeving moeten EU-landen unaniem akkoord gaan. Ook dit voorstel zou daardoor aanzienlijke vertraging kunnen oplopen. GroenLinks wil een heldere toezegging van Staatssecretaris Weekers dat Nederland dit voorstel niet zal blokkeren met een veto, maar actief zal steunen.

Jesse Klaver: "Daar waar nationale politici er niks aan willen doen om multinationals die belasting ontwijken de pas af te snijden, komt Europa nu wel met een initiatief om belastingontwijking wel daadkrachtig aan te pakken. Het is niet uit te leggen dat grote bedrijven miljarden te weinig aan belasting betalen, terwijl we in deze tijden van economische  crisis wel van alle burgers vragen om extra bij te dragen.”

GroenLinks pleit ervoor om het vetorecht voor grensoverschrijdende belastingzaken af te schaffen zodat de EU efficiënter tegen belastingontwijking kan optreden.