GroenLinks heeft in de onderhandelingen over het Lenteakkoord aangedrongen op een stimuleringsregeling voor zonnepanelen. Met succes. Vandaag maakte de regering bekend hoe de regeling er precies uit gaat zien. Nederlanders die zelf zonnepanelen op hun dak willen leggen, kunnen 15% van de aanschafprijs terugkrijgen.

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Dit is goed nieuws voor iedereen die zonnepanelen op zijn of haar dak wil leggen. Het scheelt al snel €500 op een set zonnepanelen. Zonnepanelen kopen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. De prijzen van fossiele energie stijgen steeds verder, terwijl de prijs van schone energie daalt. Door deze regeling is het nog aantrekkelijker om zonnepanelen te kopen. Je kan dus beter spaargeld op je dak leggen dan op de bank zetten."


De regeling levert ook nieuwe groene banen op in de installatiebranche. De verwachting is dat we met het beschikbare budget de hoeveelheid zonnepanelen op Nederlandse daken ruimschoots kunnen verdubbelen.

“Dit is pas een eerste stap. Eigenlijk wil GroenLinks het Duitse feed-in tarief ook in Nederland doorvoeren. In Duitsland krijgen mensen een gegarandeerde prijs voor hun groene stroom. Daardoor weet je zeker dat je investering gaat renderen. Daar moeten we in Nederland ook naartoe”, aldus Van Tongeren.

In het LenteAkkoord is ook geld vrijgemaakt voor experimenten met ‘collectieve saldering’. Daarbij gaat het om projecten waarbij Verenigingen van Eigenaren en coöperaties belastingvrij energie op kunnen wekken. Nu betaal je nog energiebelasting als je samen met de buren je eigen schone stroom produceert.

Van Tongeren: “ Vreemd. Je betaalt toch ook geen BTW over appels uit de gemeenschappelijke moestuin? "