De grootste in Groningen en Utrecht, een verdubbeling in Gelderland, forse winst in alle andere provincies en volgens de laatste prognoses 9 zetels in de Eerste Kamer: deze verkiezingen heeft de groei van GroenLinks doorgezet. Deze uitslagen zetten GroenLinks niet alleen sterk neer in de 12 Provinciale Staten, ook krijgt de partij een sleutelpositie in de Eerste Kamer.

GroenLinks boekte een prachtige score in de stad Utrecht: van 14 naar 27,8 procent. Ook in Amsterdam groeide de partij sterk en werd hier ook de grootste partij met ruim 24 procent van de stemmen. Maar ook in andere delen van het land haalden we goede resultaten: zo werden we in 20 gemeenten de grootste partij, onder meer in steden als Arnhem, Amersfoort, Leiden en Wageningen, maar ook in plattelandsgemeenten als Mook en Middelaar.

Zoals GroenLinks vorig jaar doorgroeide bij de gemeenteraadsverkiezingen op basis van de succesvolle Tweede Kamercampagne, zo is de partij nu weer verder doorgegroeid. Waar het in de gemeenteraadsverkiezingen goed deden, was de uitslag nu meestal nog beter.

In de 12 Provinciale Staten is GroenLinks vanaf nu een grote factor van betekenis. In Utrecht, Groningen en Noord-Holland zijn we de grootste of een na grootste partij. In alle andere provincies is GroenLinks middelgroot.