Na een verzoek van GroenLinks-Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg past minister Dekker de wet aan om huwelijkse gevangenschap tegen te gaan. Dankzij de wijziging kunnen partners niet langer weigeren mee te werken aan de ontbinding van een religieus huwelijk. De rechter kan medewerking aan een scheiding voortaan afdwingen. Dit politiek succes is bereikt na veel hard werk door Femmes for Freedom en GroenLinks.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg: “Het recht om je eigen partner te kiezen is een mensenrecht. Bij dit recht hoort ook het recht om een echtscheiding aan te vragen. De toezegging van de minister is een enorme overwinning voor vrouwen die gevangen zitten in een religieus huwelijk. Ik ben erg blij dat we dit succes met Femmes for Freedom kunnen vieren.”

Shirin Musa, oprichter en directeur van Femmes for Freedom: “Met grote vreugde hebben we het nieuws over de brief van Minister Dekker ontvangen. We zijn alle Kamerleden zeer erkentelijk voor hun steun, inbreng en inspanning. Een duidelijk standpunt van de regering op dit gebied, met de bijbehorende wetgeving, is een noodzakelijk signaal dat huwelijkse gevangenschap in Nederland niet geaccepteerd wordt en biedt vrouwen instrumenten om tegen het onrecht te strijden.”

In Nederland kunnen vrouwen voor de wet een scheiding aanvragen van hun burgerlijk huwelijk, maar als ze ook religieus getrouwd zijn moet de geestelijke daar eveneens mee instemmen. Dat laatste is bijna onmogelijk zolang de man niet instemt.

Het recht om religieus te scheiden is een mensenrecht. Nederland heeft het VN verdrag voor de beëindiging van discriminatie tegen vrouwen (CEDAW) geratificeerd. Hierin staat dat vrouwen voor, tijdens en na een huwelijk gelijke behandeling dienen te genieten. Niet kunnen scheiden heeft grote gevolgen: vrouwen kunnen verstoten worden uit de gemeenschap, niet veilig afreizen naar het land van herkomst omdat alleen reizen verboden is en als de vrouw een relatie met iemand anders zou aangaan, kan ze worden beticht van overspel, met mogelijk de doodstraf tot gevolg. Met deze wetswijziging komt aan die situatie een einde.