De GroenLinks-delegatie in het Europees Parlement ontvangt momenteel zeer veel e-mailtjes over mond- en klauwzeer (MKZ), waarin veel burgers hun verontrusting over het MKZ beleid in Nederland uitspreken. Zij ontvangen allemaal een antwoord dat wij hieronder afdrukken.

Geachte heer, mevrouw,

Aangezien de GroenLinks-delegatie in het Europees Parlement momenteel zeer veel e-mailtjes ontvangt over mond- en klauwzeer (MKZ), zien wij ons helaas genoodzaakt om uw mail te beantwoorden met deze standaardbrief.

Het vernietigen van gezonde dieren is waanzin. GroenLinks is tegenstander van het huidige MKZ-beleid en is voor het toedienen van vaccinaties. Met dit laatste doelen wij niet op een vaccinatie à la Brinkhorst: inenten om vervolgens de dieren alsnog te vernietigen. Wij willen vaccinaties om deze MKZ-uitbraak in te dammen en dieren te laten overleven. GroenLinks beseft dat dit ingaat tegen de Europese regels. Die moeten dan ook op de helling, en daar spannen we ons zowel in het Europees Parlement als in de Tweede Kamer voor in. Het non-vaccinatiebeleid van de EU – waar de Nederlandse regering in 1991 overigens volmondig mee instemde – komt gelukkig in steeds meer landen ter discussie te staan. Als een ommekeer in het Europese beleid onverhoopt uitblijft, moet Nederland bereid zijn de (financiële) consequenties te dragen van een eenzijdig besluit om op ruimere schaal te gaan vaccineren.

Aangezien er onvoldoende vaccin beschikbaar is om alle evenhoevige dieren te vaccineren, zou in eerste instantie begonnen moeten worden met het inenten van dieren die leven in een straal van 3 kilometer rondom besmette en van besmetting verdachte bedrijven.

GroenLinks ziet verder niet in waarom dieren in dierentuinen, kinderboerderijen en natuurgebieden niet ingeënt zouden mogen worden. Het betreft hier immers geen dieren die bestemd zijn voor de export. Om te voorkomen dat deze dieren nu besmet raken, pleiten wij voor het vaccineren van deze categorieën dieren.

Eén van de oorzaken van het om zich heen grijpen van MKZ ligt in de manier waarop de Europese landbouw is ingericht. Met name de lange-afstandstransporten van levend vee zijn ons al jaren een doorn in het oog. Deze transporten gaan gepaard met ernstige dierenwelzijnsproblemen. De kans om hier paal en perk aan te stellen komt binnenkort, wanneer het Europees Parlement een richtlijn over dierentransport behandelt. GroenLinks zet zich in voor een beperking van diertransporten tot maximaal 4 uur.

GroenLinks staat een landbouw voor waarbij minder gesleept wordt met dieren. Een landbouw waarbij dieren weer als levende wezens behandeld worden en niet alleen als economisch product.

Met vriendelijke groet,

Alexander de Roo

lid van het Europees Parlement voor GroenLinks

De volledige tekst van de non-vaccinatierichtlijn van de EU is

hier