De vier leden van de GroenLinks delegatie spannen samen met een aantal collega uit verschillende politieke fracties, een procedure aan bij het Europese Hof van Justitie tegen het Europees Parlement en de Europese Commissie. Zij vragen daarin de nietig verklaring van de kaderovereenkomst over de betrekkingen tussen het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Deze kaderovereenkomst werd op 5 juli j.l. vastgesteld.

Persbericht

Straatsburg, 6 september 2000,

GROENLINKS DELEGATIE VRAAGT EUROPEES HOF VAN JUSTITIE DE KADEROVEREENKOMST TUSSEN PARLEMENT EN COMMISSIE NIETIG TE VERKLAREN

De vier leden van de GroenLinks delegatie spannen samen met een aantal collega uit verschillende politieke fracties, een procedure aan bij het Europese Hof van Justitie tegen het Europees Parlement en de Europese Commissie

Zij vragen daarin de nietig verklaring van de kaderovereenkomst over de betrekkingen tussen het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Deze kaderovereenkomst werd op 5 juli j.l. vastgesteld. De GroenLinks delegatie stemde tegen, omdat in deze overeenkomst de toegankelijkheid van documenten die nodig zijn voor de controle van de Europese Commissie niet voldoende geregeld was.

De totstandkoming van de overeenkomst was een zeer langdurige en moeizame aangelegenheid met name omdat er geen overeenstemming bereikt kon worden over de toegang tot vertrouwelijke documenten die nodig zijn om de begrotingscontrolefuntie van het Parlement naar behoren te kunnen vervullen.

Het initiatief tot deze klacht bij het Hof van Justitie, komt van de Duitse afgevaardigde Gabriele Stauner, dit mede op advies van enkele staatsrechtdeskundigen.

De

Raamovereenkomst en de Bijlagen dd. 5 juli 2000, zie blz. 37 e.v.