De huidige Wet op de Openbaarheid van Bestuur (WOB) is verouderd en met de input van burgers kan een nieuwe WOB de huidige tijdsgeest wél weerspiegelen. Dit is de stelling van Tweede Kamerlid Mariko Peters. Zij kreeg via internet van veel Nederlanders suggesties voor haar voorstel voor een nieuwe wetstekst. Peters diende het initiatiefwetsvoorstel voor de nieuwe WOB vandaag in de Tweede Kamer in: “Dit is een heuglijk moment op mijn laatste actie dag als Kamerlid. De burger is gehoord, en we kunnen met dit initiatief grote winst behalen voor de openbaarheid van informatie.”
Peters beoogt met de initiatiefwet de huidige WOB grondig te hervormen. Daarbij heeft ze drie concrete doelen voor ogen: “Met de nieuwe WOB wordt de openbaarheid van informatie vergroot, kunnen klokkenluiders beter worden beschermd en krijgen burgers de mogelijkheid om informatie makkelijker en sneller te verkrijgen. De tijd is nu voor meer transparantie.”
Voor het schrijven van de preambule (inleiding) bij de wet werd een prijsvraag uitgeschreven, die is gewonnen door Rein van Gisteren, communicatieadviseur en actief ‘WOB-volger’. Hij koos volgens de jury voor ‘heldere en precieze formuleringen’, die de wettelijke regeling van de openbaarheid van bestuur ‘niet neerzet als eindpunt, maar als beginpunt van een ontwikkeling’. De jury bestond uit Jeltje van Nieuwenhoven, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, de heer P.F. Thomése, schrijver, en de heer R. Vleugels, nationaal en internationaal juridisch adviseur over de WOB.
De huidige WOB dateert grotendeels uit de jaren ’80. Met de wet zou iedereen moeten kunnen toetsen of regels worden nageleefd en geld en kansen niet door de overheid worden verspild. De WOB is echter verouderd: de burger heeft nu toegang tot internet, publieke taken zijn de afgelopen decennia aan de private sector uitbesteed en op dit moment worden veel van onze wetten in Brussel gemaakt.
Minister Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) kondigde de afgelopen week aan de WOB juist te willen beperken. Zij maakt het in haar voorstel moeilijker om transparantie te verkrijgen, omdat ‘evident onredelijke verzoeken’ en ‘verzoeken die gaan om te veel documenten’ mogen worden afgewezen. Bovendien komt klokkenluiders een gevangenisstraf boven het hoofd te hangen. Peters: “Een zorgelijke ontwikkeling. Met deze initiatiefwet wil ik de roep om meer transparantie bij de overheid juist versterken. Ik hoop op een mooi resultaat.”
De wet van Peters zal na advies van de Raad van State door de nieuwe Tweede Kamer in behandeling worden genomen.
Kijk voor meer informatie op NieuweWOB.nl