GroenLinks vindt het hoog tijd dat de Nederlandse overheid het verzamelen en opslaan van telefoon- en emailgegevens drastisch vermindert. Daarom dient Tweede-Kamerlid Liesbeth van Tongeren deze week een initiatiefwet in om de bewaarplicht van telefoon- en emailgegevens te beëindigen. Al eerder oordeelde het Europese hof dat deze bewaarplicht leidt tot een zeer ernstige en omvangrijke inbreuk op de privacy van mensen.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Het hof is in zijn uitspraak glashelder. Als burger heb je recht op ‘rewind and delete’ van je telefoon- en emailgegevens. De huidige wetgeving is een grove schending van dit recht.  Daar moeten we dus onmiddellijk mee ophouden.”

Doel van de initiatiefwet is om de oude wet op bewaarplicht direct te laten vervallen. Van Tongeren: “Gegevens van alle telefoontjes, internetverkeer en e-mails mogen dan niet meer maanden lang worden bewaard.” Eerder weigerde staatssecretaris Teeven om de wet in trekken of op zijn minst de uitvoering ervan op te schorten.

Van Tongeren: “Mensen denken soms dat metadata verzamelen onschuldig is. Stel je voor dat je ’s ochtends wordt gebeld door je huisarts, een uur later belt met de aidskliniek en je verzekeraar, vervolgens skypet met je ouders en een email stuurt naar je vrienden. Dan hoeft niemand de inhoud van de contacten te zien om te raden wat er aan de hand is."

GroenLinks wil dat het kabinet een nieuwe wet gaat maken waarin geregeld wordt dat gegevens van mensen of groepen die verdacht zijn kunnen worden verzameld en ingezien.