Woordvoerder Evelien Tonkens deed gisteravond bij de begrotingsbehandeling het voorstel om de verhoging van de nominale premie teniet te doen. GroenLinks vindt het onacceptabel dat de laagste inkomens de zwaarste zorglasten moeten dragen.

De verhoging wordt teruggedraaid door de grondslag voor de AWBZ te verbreden. Een maximum voor de nominale premie moet ervoor zorgen dat de verhogingen met 70% niet meer voorkomen.

Verder doet GroenLinks het voorstel om de kortingen en bonussen van apothekers af te schaffen. Die zouden volgend jaar oplopen tot €560 miljoen. GroenLinks vindt dat dit geld beter besteed kan worden aan de zorg. Wel moet de praktijkkostenvergoeding voor apothekers worden verhoogd.

GroenLinks presenteert een tien puntenplan voor het verminderen van het huisartsentekort. Een uitbreiding van de opleidingscapaciteit, een verkorte opleiding voor mensen met een medische (HBO/WO) opleiding en cursussen voor herintreders kunnen de instroom verbeteren. Het verhogen van de toeslag voor huisartsen in achterstandswijken en het afschaffen van de van concurrentieregels verlagen de werkdruk van huisartsen. GroenLinks pleit verder onder meer voor een zorgetiquette ter voorkoming van agressie en een boete voor het herhaald niet op komen dagen.

Tonkens pleit in haar bijdrage verder voor een verbetering van de kwaliteit van de zorg in de care. Meer tijd voor patiënten, een zinvolle dagbesteding voor mensen die langdurig in instellingen verblijven, verbeteren van privacy in verpleeghuizen.

Aan de bestrijding van bureaucratie wordt door dit kabinet vooral lippendienst bewezen. GroenLinks wil de indicatie vereenvoudigen en de vrijgekomen €10 miljoen besteden aan de uitbreiding van de vrouwenopvang. Daar worden jaarlijks zo'n 12.000 vrouwen weggestuurd omdat er geen plaats voor hen is.

Ten slotte breekt GroenLinks nogmaals een lans voor de erkenning van de gebarentaal voor doven. De gebarentaal is onmisbaar in het verwerven voor de ontwikkeling van dove kinderen.

Evelien Tonkens

De volledige bijdrage van Evelien Tonkens is hier te vinden.