GroenLinks wil dat de eeuwenoude mijnbouwwet wordt aangepast. In de huidige wet hebben de Tweede Kamer en lokale overheden nauwelijks invloed op de vergunningen voor bijvoorbeeld het boren naar schaliegas. De wet moet worden gemoderniseerd zodat lokale belangen en milieu en omgevingsfactoren beter meewegen. GroenLinks- tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren zal hiervoor voorstellen doen bij het Wetgevingsoverleg Energie vanavond.

Als de Tweede Kamer na een uitgebreid debat over de nut en noodzaak van boren naar schaliegas besluit om níet te willen boren naar schaliegas, kunnen de vergunningen voor het boren naar schaliegas toch nauwelijks worden tegen gehouden. Dat blijkt uit antwoorden van minister Kamp van Economische Zaken op vragen van GroenLinks. De mijnbouwwet houdt daar  geen rekening mee.

Gemeentes en provincies in Nederland voelen zich nauwelijks betrokken bij de plannen voor schaliegaswinning van minister Kamp. Zij maken zich zorgen over de schadelijke gevolgen die mogelijke schaliegasboringen voor de natuur, de leefbaarheid en het grondwater in hun omgeving hebben. Zij zijn bovendien bang dat er na een eerste proefboring geen weg terug is. Volgens de wet is het heel vrijwel onmogelijk om na een succesvolle proefboring een vergunning voor jarenlange schaliegaswinning te weigeren.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “De mijnbouwwet stamt nog uit de Napoleontische tijd toen gemeentebesturen nog nauwelijks iets te zeggen hadden. Deze verouderde wet moet dringend aangepast worden op de moderne verhoudingen tussen Rijk, gemeenten en provincies. GroenLinks zal in de Kamer voorstellen doen zodat er veel meer factoren meewegen bij beslissingen rond vergunningverlening. Tot de wet is gemoderniseerd moet minister Kamp het moratorium op boren naar schaliegas verlengen.”

Veel gemeentes en provincies in Nederland maken zich ongerust over de komst van boorinstallaties die naar schaliegas boren. Inmiddels hebben al 109 gemeentes en 8 provincies zichzelf schaliegasvrij verklaard. Om vier uur protesteren een groot deel van deze gemeentes op het Plein in Den Haag tegen de winning van schaliegas. Liesbeth van Tongeren:   “Minister Kamp heeft zich tot nu toe weinig aangetrokken van het verzet tegen het boren en fracken in Nederlandse natuurgebieden. Steeds meer gemeentes en provincies laten nu weten bezorgd te zijn over de besluitvorming. Hopelijk opent dit aantal hem de ogen. De minister doet er verstandiger aan om vol in te zetten op schone en duurzame energie. Dat schaliegas hebben we helemaal niet nodig.”

Schaliegas bevindt zich op kilometers diepte in de grond, gevangen in harde steenlagen. Om schaliegas te kunnen winnen zijn grote boorinstallaties nodig. Deze boortorens spuiten water, zand en chemicaliën in de bodem om het schaliegas los te maken uit het steen.