GroenLinks eist maatregelen van de Europese Commissie nadat gebleken is dat diertransporten in Europa nog steeds op gruwelijke wijze verlopen en dat Europese regelgeving simpelweg wordt overtreden. Bij een transport op 29 juli van Nederlandse varkens en biggen naar Zuid-Italië zijn 69 dieren door verdrukking en uitputting gestorven.

"De Nederlandse Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees blijkt onrealistische routeplannen goed te keuren. De Italiaanse autoriteiten hebben de overvolle vrachtwagen vervolgens zelf niet opgemerkt. Het was een Duitse dierenrechtenorganisatie die de Italiaanse politie moest tippen. Kortom, er gaat veel mis en dit resulteert in immens dierenleed", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. Zij heeft hierover een schriftelijke vraag aan de Europese Commissie gesteld.

Onrealistisch

Gedurende het transport op 29 juli werd de Europese regelgeving op diverse punten overtreden. Er was namelijk geen voer aan boord, geen water, het transport duurde langer dan 24 uur, de dieren konden niet liggen en het routeplan was volstrekt onrealistisch. Voor een reis van 1800 kilometer met twee tussenstops voor het uitladen van biggen en varkens werd een reistijd van 22 uur berekend. Dat dit onrealistisch is, blijkt wel uit het feit dat het transport al 33 uur duurde toen de vrachtwagen in de buurt van Rome werd geïnspecteerd. De vrachtwagen was toen nog uren verwijderd van het uiteindelijke reisdoel Pagani.

Dat de vrachtwagen werd onderschept, was te danken aan dierenrechtenorganisatie Animals´Angels. Deze merkte het transport op en tipte de Italiaanse politie. Die legde de chauffeur vervolgens vijf boetes van ieder 3098 euro op voor de diverse overtredingen. Bij het uitladen van de toen nog 70 varkens bleken er 40 te zijn overleden. Twee werden er afgemaakt omdat ze te ernstig verzwakt waren. De chauffeur verklaarde dat bij het uitladen van biggen in Noord-Italië al 27 dode dieren waren aangetroffen.

Stelselmatig

Buitenweg: "In 2000 heeft de Europese Commissie zelf al geconcludeerd dat de Europese regels voor diertransporten stelselmatig werden overtreden. Kennelijk is er sindsdien weinig verbeterd. GroenLinks eist maatregelen om lidstaten te dwingen voortaan geen onrealistische reisplannen meer goed te keuren. Daarnaast vragen we om vergroting van de opsporingscapaciteit, zodat chauffeurs van volgepakte vrachtwagens die de rijtijden aan hun laars lappen voortaan worden aangepakt, zonder dat hiervoor de hulp van een dierenrechtenorganisatie nodig is."

Beelden van het transport zijn te beschikbaar via:
http://www.ciwf.nl/inactie/transport/actueel/index.html

 

Schriftelijke parlementaire vraag van GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg:

(13 oktober 2005)

Betreft: 69 Nederlandse varkens dood tijdens transport naar Italië

Tijdens een transport op 29 juli van Nederlandse varkens naar Zuid-Italië zijn 69 varkens om het leven gekomen. Tijdens dit transport werd de Europese regelgeving zes maal overtreden; 1 er was geen voer aan boord, 2 er was geen water aan boord, 3 het transport duurde langer dan 24 uur, 4 de dieren konden niet liggen omdat de wagen overvol was, 5 het transport veroorzaakte immens dierenleed, 6 het routeplan, dat goedgekeurd was door de Nederlandse autoriteiten, was volstrekt onrealistisch.

Voor een reis van 1800 kilometer met twee tussenstops voor het uitladen van biggen werd een reistijd van 22 uur berekend. Dat dit onrealistisch is, blijkt wel uit het feit dat het transport al 33 uur duurde toen de vrachtwagen in de buurt van Rome werd geïnspecteerd. Het transport was toen nog uren verwijderd van het uiteindelijke reisdoel, namelijk Pagani.

Dat de vrachtwagen werd onderschept, was te danken aan dierenrechtenorganisatie Animals´Angels. Deze merkte het transport op en tipte de Italiaanse politie. Die legde de chauffeur vervolgens vijf boetes van ieder 3098 euro op voor de diverse wetsovertredingen. Bij het uitladen van de 70 varkens bleken er 40 te zijn overleden. Twee werden er afgemaakt omdat ze te ernstig verzwakt waren. De chauffeur verklaarde dat bij het uitladen van biggen in Noord-Italië al 27 dode dieren waren aangetroffen.

Er moet geconcludeerd worden dat de niet bijzonder strenge Europese wetgeving onvoldoende wordt nageleefd, wat tot ernstige misstanden leidt. In 2000 heeft de Europese Commissie zelf ook al geconcludeerd dat de Europese regels voor diertransporten stelselmatig werden overtreden. Kennelijk is er sindsdien weinig verbeterd.

Beelden van het transport zijn te beschikbaar via:

http://www.ciwf.nl/inactie/transport/actueel/index.html

Mijn vragen zijn daarom de volgende:

  1. Op welke manier gaat de Europese Commissie de lidstaten nu wel dwingen geen onrealistische reisplannen meer goed te keuren?
  2. Op welke manier gaat de Europese Commissie nu wel garanderen dat de opsporingscapaciteit voor misstanden zoals deze wordt vergroot, zodat de nationale autoriteiten ze vaker zelfstandig op het spoor komen, zonder bemiddeling van organisaties als Animals´Angels?