GroenLinks is gematigd positief over het akkoord dat gister werd bereikt tussen het Europees parlement en de EU-landen. Het Kabniet moet nu snel met een actieplan komen over de handhaving van de nieuwe fijnstof-norm.

Positief aan het akkoord is dat er een norm komt voor het allerfijnste stof, PM2,5, stof met een diameter van 2,5 micrometer. Dit allerfijnste stof brengt de meeste schade toe aan de gezondheid. Jaarlijks sterven er in Nederland 3000 mensen voortijdig door het inademen van vieze lucht. Minder positief is dat deze norm nog twee keer zo hoog ligt als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbeveelt én dat de norm voorlopig niet geldt voor de vuilste gebieden.

De nieuwe PM2,5-norm betekent flink veel werk aan de winkel voor het kabinet. Vooral verkeer is een bron van PM2,5. GroenLinks Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak vraagt vandaag om een actieplan van de ministers Cramer, Eurlings & Vogelaar om de nieuwe norm te halen. Daarbij kan niet alleen geleund worden op EU-bronbeleid, zoals emissienormen voor schonere auto’s. Nederland moet ook zelf maatregelen nemen, zoals het weren van vuile auto’s uit stadscentra.

Ook is GroenLinks niet tevreden dat landen tot 2015 uitstel kunnen krijgen om de PM10-norm, die inging in 2005, te halen. De geldende norm van 40 microgram per kubieke meter lucht is bovendien nog lang niet voldoende voor een gezonde situatie. Het Europees parlement wilde deze norm aanscherpen tot 33, terwijl de WHO 20 microgram aanhoudt als veilige grens. Het gesloten akkoord brengt dit helaas niet binnen bereik.

Wijnand Duyvendak