De gaskraan moet verder dicht
De gaskraan moet verder dicht

GroenLinks eist uitvoering van aanbevelingen Onderzoeksraad over gaswinning

Minister Kamp moet de aanbevelingen van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid over de gaswinning onverkort uitvoeren. Het is goed dat minister Kamp zijn excuses heeft aangeboden aan de Groningers maar daar mag het niet bij blijven zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren voorafgaand aan het debat over het rapport van de Onderzoeksraad.

 

Van Tongeren:  “De Onderzoeksraad is glashelder: decennialang was geld belangrijker dan veiligheid. Twee jaar terug is er nog een recordhoeveelheid gas opgepompt, terwijl het toen voor iedereen allang duidelijk was welke desastreuze gevolgen dat kon hebben.  De minister moet duidelijk maken dat Shell en Exxon niet de baas zijn in Nederland maar dat de regering als eerste kiest voor de veiligheid van haar inwoners.”

Van Tongeren wil dat Kamp in het debat toezegt de aanbevelingen van de Onderzoeksraad onverkort over te nemen. Hij komt wat haar betreft niet weg met de bezwering dat hij pas na de verkiezingen met een inhoudelijke reactie op het rapport van de Onderzoeksraad komt. Van Tongeren verwijst naar ministers Opstelten en Donner die na de OVV-rapporten over respectievelijk de ramp bij Moerdijk en de Schipholbrand wel direct konden reageren.

“De conclusies van de Onderzoeksraad zijn glashelder. Kamp moet dus op hoofdlijnen kunnen aangeven hoe hij met deze aanbevelingen om zal gaan. Hij kent het rapport immers al twee maanden en heeft ook al in de media gereageerd,” aldus Van Tongeren. “Nog meer uitstel is onacceptabel.”

Het opvolgen van de aanbevelingen van de Onderzoeksraad  weegt voor GroenLinks zwaar.

Van Tongeren: "Als de minister niet alle aanbevelingen volledig overneemt en gewoon op dezelfde voet door wil gaan met de besluitvorming over gaswinning; dan dient zich voor ons op een gegeven moment de vraag of deze minister wel verantwoordelijk kan blijven voor de gaswinning en de veiligheid van de Groningers."