GroenLinks wil dat het demissionair kabinet volledige openbaarheid geeft over de onderhandelingen met Europese lidstaten over de bestrijding van productvervalsingen en internetpiraterij via de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). GroenLinks-Tweede Kamerlid Mariko Peters heeft hierover mondelinge vragen aangemeld voor het vragenuur aanstaande dinsdag.

Deze week wist de ict-nieuwswebsite Webwereld ACTA-verslagen van het ministerie van Economische Zaken te bemachtigen. Daaruit blijkt dat er binnen de EU en binnen de ACTA-onderhandelingsrondes verdeeldheid is over de openbaarheid. Verder blijkt opnieuw dat onduidelijk is wat de rechtsgrond van ACTA is. Uit eerder uitgelekte stukken blijkt dat er tevens gebroed wordt op een ACTA-model waarbij internetters die een overtreding plegen na drie waarschuwingen van het internet worden afgesloten.

“Het is te gek voor woorden dat deze onderhandelingen in het diepste geheim plaatsvinden. De afspraken die worden vastgelegd in het ACTA-verdrag kunnen vergaande gevolgen hebben. In de Tweede Kamer knok ik als een leeuwin tegen het downloadverbod. Maar als we niet oppassen wordt het straks toch nog via een achterdeurtje de Nederlandse wetgeving ingefietst”, aldus Peters.

Op aandringen van GroenLinks in de Tweede Kamer beloofde het kabinet eerder meer openbaarheid te geven over de onderhandelingen. Sindsdien zijn de agenda's van ACTA openbaar, maar daar valt weinig informatie uit te halen.

“Als ik niet weet wat er in de achterkamertjes van ACTA bekokstoofd wordt, dan kan ik mijn taken als volksvertegenwoordiger niet uitvoeren. Dat past niet bij een democratie. Het kabinet moet zo snel mogelijk volledige openbaarheid geven over de ACTA-onderhandelingen. Daarom wil ik dat de minister van Economische Zaken dinsdag naar de Kamer komt”, aldus Peters.