GroenLinks en DWARS roepen iedereen op om leegstaande panden te melden op www.meldleegstandanoniem.nl. Via deze website kunnen leegstaande kantoren, woningen, kerken en boerderijen worden opgespoord en 'Bewoonbaar Verklaard'. Wij doen tevens 10 voorstellen om er voor te zorgen dat deze panden worden omgezet in woonruimte.

GroenLinks en DWARS starten vandaag een actie om leegstande panden om te bouwen tot woonruimte. Op de website www.meldleegstandanoniem.nl kunnen leegstaande panden worden aangemeld. In een notitie doen GroenLinks en DWARS 10 voorstellen waarmee gemeenten en corporaties deze panden kunnen opkopen en verbouwen tot woonruimte. Vandaag wordt de bus van ‘Femke on tour’ ingezet om in en rond Utrecht alvast een aantal panden bewoonbaar te verklaren.

Meld leegstand anoniem
Op de website www.meldleegstandanoniem.nl kan iedereen een leegstaand pand aanmelden. GroenLinks en DWARS willen op deze manier een overzicht krijgen van de enorme hoeveelheid mogelijke woonruimte in Nederland. Vervolgens verzamelen zij alle meldingen en worden deze aangeboden aan bestuurders van provincie, gemeente en woningcorporaties. Ook zijn op de website stickers met de tekst “Bewoonbaar Verklaard” te bestellen. Deze kun je op een leegstaand gebouw plakken, zodat iedereen weet dat daar woningen in gemaakt moeten worden.

Tienduizenden woningen in leegstaande gebouwen
In heel Nederland staat miljoenen vierkante meters potentiële woonruimte leeg: Voornamelijk oude kantoorpanden, maar ook honderden kerken en duizenden boerderijen. GroenLinks en DWARS vinden het zonde dat deze ruimte staat te verpieteren, terwijl met name jongeren, starters en studenten geen betaalbare woonruimte kunnen vinden. Provincies, gemeenten en corporaties moeten de handen ineen slaan en zorgen dat de miljoenen vierkante meters worden verbouwd tot tienduizenden woningen. GroenLinks en DWARS willen ook dat er financiële prikkels komen: een boete voor eigenaren die panden te lang laten leegstaan, en een beloning voor eigenaren die de gebouwen verbouwen tot woonruimte. Bijkomend voordeel is dat, door slim met bestaande gebouwen om te gaan, we kunnen voorkómen dat iedere keer weer een nieuw weiland wordt volgebouwd met nog meer kantoren of bedrijfspanden.

Alle voorstellen zijn hier na te lezen.

Ineke van Gent